Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Ετοιμάζονται για ΕΕ χωρίς ευρώ.

Του Γιώργου Δελαστίκ*
Αίσθηση προκάλεσε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», της κορυφαίας εφημερίδας του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου: «Οι τράπεζες εξοπλίζονται για την Ημέρα Χ. Προετοιμασίες για κατάρρευση της Ευρωζώνης. Μεγάλος σκεπτικισμός εξαιτίας της Ελλάδας!».

Η Φράνκφουρτερ Αλγκεµάινε είναι φυσικά συντηρητική εφηµερίδα του κατεστηµένου, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν είναι «Μπιλντ» να γράφει εντυπωσιοθηρικά κατασκευασµένα ψέµατα και ανοησίες. Από τη στιγµή που γράφει κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο πως η κατάσταση είναι σοβαρή.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Ο κυνικός ραγιαδισμός μιας παραπαίουσας ολιγαρχίας

Του Δημήτρη Υφαντή.

Με ικέτη το Σαμαρά η διαπλοκή εκλιπαρεί για "τεχνητή αναπτονή" από τη Μέρκελ. 


Ακόμη και οι λέξεις και οι χαρακτηρισμοί στερούνται νοήματος. Απέναντι στο ιταμό ύφος της Γερμανίδας καγκελαρίου, που απαιτεί «έργα κι όχι λόγια», ο πρωθυπουργός μιας χώρας, που έχει ξεματώσει λες κι έχει βγει από πόλεμο, υπερθεματίζει υποσχόμενος «αποτελέσματα και… χρονοδιαγράμματα».

Δεν υπάρχουν λόγια, πώς να χαρακτηρίσεις τέτοιον εθελούσιο ευνουχισμό, ακόμη και της στοιχειωδέστερης αρχής ανθρώπινης αξιοπρέπειας; Η πολιτική και οικονομική ολιγαρχία, αφού ξεζούμισε και ρήμαξε τον τόπο, εκλιπαρεί για μία «ανάσα», κατά την αποστροφή του πρωθυπουργού. Αφού είναι δεδομένη η επιτάχυνση του «αργού θανάτου» της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας και η υποθήκευση της ίδιας της υπόστασης της χώρας, η διαπλοκή διά στόματος Σαμαρά ικετεύει μόνο για πάρτη της, ποιους; Μα τους «εταίρους», τους «δανειστές».

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Η Βιωσιμότητα της Ευρωζώνης και η Προοπτική της Ελλάδας

Του Γιάννη Τόλιου*
Η κρίση της ευρωζώνης βαθαίνει όσο αποτυγχάνουν τα διάφορα μέτρα στήριξης της από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ θέτοντας υπό αμφιβολία τη βιωσιμότητα της. Δεν είναι τυχαίο που τελευταία έρχονται στο προσκήνιο παλιές και νέες ιδέες για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ και όλο πυκνώνουν οι εγκλίσεις από γνωστούς «ευρωπαϊστές» για την ανάληψη πρωτοβουλιών σωτηρίας της.

Σε δήλωση του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιθ, απέδωσε τις αιτίες της κρίσης στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι γεννημένη ευρωπαία» και ζήτησε «μερική αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους» κά. («Τα Νέα», 9.8.12) Σε ανάλογο πνεύμα ο πρώην προέδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι σε άρθρο του στη αμερικάνικη εφημερίδα «Christian Science Monitor» καλεί τη Γερμανία να παίξει τον ηγετικό της ρόλο προς μια ομοσπονδιακή Ευρώπη («Αυγή», 14.8.12). Κατά τον Πρόντι «μονάχα αν οι ευρωπαϊκές χώρες κάτω από μια γερμανική ηγεσία επαναδεσμευθούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ….θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε δυνατά προς μια πολιτική ένωση από την κύρια είσοδο και όχι από το παράθυρο,δρομολογώντας μια νέα συνταγματική διαδικασία».! 

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2012: Η «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!


Του ΑΡΗ ΜΕΣΟΥΝΤΑ

ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΚΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Οι ψευδαισθήσεις, για όσους ήθελαν να έχουν ψευδαισθήσεις, τελείωσαν!
Η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου (χωρίς αξία ούτως ή άλλως) ετέθη οριστικά στοπεριθώριο.
Ακόμα και η επιμήκυνση ξεχάστηκε.
Οι μύθοι για τον «καλό» Ολάντ, απέναντι στην «κακή» Μέρκελ και αυτοί θρυμματίστηκαν!
Ο Ολάντ εξελίχθηκε σε ανούσιο κομπάρσο της Μέρκελ!
Μια άχαρη, χωρίς τίποτα το ελκυστικό, καγκελάριος, όπως η Μέρκελ, μοιάζει να διαφεντεύει όλη την ΕΕ, η οποία κατάντησε γερμανικός αυλόγυρος!

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

H Eλλάδα μετά το όριο θραύσης - Η ανάγκη συγκροτημένου σχεδίου της Αριστεράς.

Του Κώστα Παπουλή
Στην αντοχή υλικών οι φοιτητές διδάσκονται ότι κάθε υλικό έχει ένα όριο ελαστικότητας (π.χ. μέχρι που μπορούμε να τεντώσουμε ένα ελατήριο και αυτό να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση), ένα όριο πλαστιμότητας (όπου π.χ. το ελατήριο παραμορφώνεται χωρίς να μπορεί πια να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση), και ένα όριο θραύσης (όπου πια η δύναμη που ασκείται στο ελατήριο, το σπάει). Στην τελευταία περίπτωση το υλικό αχρηστεύεται και στο βαθμό που ένα τέτοιο υλικό (χάλυβας, μπετόν, ξύλο κλπ) είναι ουσιαστικό δομικό στοιχείο μιας κατασκευής, η κατασκευή καταρρέει. Δυστυχώς σήμερα το υλικό που πέρασε το όριο θραύσης είναι η ελληνική οικονομία, το ελατήριο έσπασε, και συνεπακόλουθα καταρρέει η ελληνική κοινωνία.

Μαζική συγκέντρωση-διαδήλωση για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Μαζική συγκέντρωση και μαχητική πορεία στο Δημαρχείο της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες εκατοντάδες κάτοικοι της Κυψέλης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συνέλευσης της Ανοιχτής Κατάληψης της Δημοτικής Αγοράς.
Από νωρίς όλοι οι δρόμοι της ευρύτερης περιοχής   είχαν καταληφθεί από δυνάμεις των ΜΑΤ.  Σε κάθε παράδρομο και στενό βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ. 
Η Δημοτική Αγορά, "κλειστή,"    περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές  δυνάμεις, θύμιζε ότι το κράτος (Καμίνης και Κυβέρνηση) ήταν εκεί, ότι ελέγχουν το χώρο, ότι εξουσιάζουν την περιοχή.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Συγκέντρωση στη Δημ. Αγορά Κυψέλης, Δευτέρα 27/08 στις 18:00

●Όλοι στη συγκέντρωση τη Δευτέρα 27/08 στις 18:00 στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42)

●Η καταστολή και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν…Κάτω τα χέρια από τους ελευθέρους χώρους…


●Κάτω τα χέρια από τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

● Να βγούμε μπροστά, Να αναδείξουμε την αλληλεγγύη, Να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας... Μπορούμε να τους νικήσουμε....

Διαβάστε σχετικά:   
- Οι ελεύθεροι χώροι, ο Καμίνης, τα ΜΑΤ και η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.
- Καμίνης: ο άνθρωπος της αγοράς, ο διώκτης των ανθρώπων
- Από την αγορά της Κυψέλης στην…..Υδρα

Επισκεφθείτε:
http://agorakypselis.gr/
http://www.facebook.com/events/268399116604953/



Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Ο Φασίστας της διπλανής πόρτας

Αναδημοσίευση από e-apenanti

Το σκηνικό περίπου γνωστό: Στον Κολωνό, μέσα Ιούνη, Τετάρτη πρωΐ. Περιπολικά της Άμεσης Δράσης με τις σειρήνες να ουρλιάζουν, μοτοσυκλετιστές της ΔΙΑΣ με πλήρη εξάρτυση για διεξαγωγή πολέμου, καταφθάνουν έξω από τον Αη-Γιώργη. Δεκάδες περίοικοι σαν σε διατεταγμένη υπηρεσία είχαν καταφθάσει λίγο νωρίτερα. Όλοι τώρα συναγμένοι στο σημείο του "εγκλήματος", πολύ κοντά στην παρακείμενη λαϊκή αγορά. Πλησιάζω. 
Ένας από τους περίοικους μου απευθύνει το λόγο: Ένας πακιστανός επιτέθηκε σε εννιάχρονο κορίτσι να το βιάσει. Θέλουν όλοι τους κρέμασμα, συμπληρώνει. Χωρίς καλά-καλά να τον κοιτώ, χωρίς καν να τον ρωτήσω. Τον "κόβω": γύρω στα 35, φάτσα κλασσικού ελληναρά "λεβέντη", μπρατσωμένος, εφαρμοστό μαύρο shirt, μπλέ σόρτς, άσπρη κάλτσα, turbo αθλητικά. 

Προς Κορινθίους επιστολή

Του Γιώργου Πήττα
Άνθρωπος πνευματικός και Δήμαρχος Πνευματικός. Προφανώς, δύο έννοιες που δεν συμπίπτουν πουθενά. Χωρίς λοιπόν καμία…πνευματικότητα, ο Δήμαρχος Κορίνθου κος Πνευματικός, δήλωσε πως η πόλη του βρίσκεται σε πόλεμο με την Πολιτεία.

Ως εκ τούτου ανερυθρίαστα, και προκειμένου να αναδείξει την αντίδραση του στον εγκλεισμό κάποιων μεταναστών σε στρατόπεδο της περιοχής, αποφάσισε το εξωφρενικό: Να κόψει την παροχή νερού στο στρατόπεδο και να σταματήσει επίσης την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Έτσι, όπως σε κάθε πόλεμο, δημιουργεί ο κος Δήμαρχος τις παράπλευρες και κατά κανόνα άσχετες απώλειες.
Στην περίπτωση αυτή, είναι περίπου 300 μη Έλληνες, άνθρωποι.
Αυτοί, που με τόσο χυδαία και αλαλάζουσα αυταρέσκεια ο θεσμικός μας εκπρόσωπος (ναι, τον ψηφίσαμε) βουλευτής κος Κασσιδιάρης αποκαλεί «σκουπίδια».

Στην Ελλάδα των χρεών και των ελλειμμάτων, εκτός από την αγέραστη διαφθορά, διαρκώς επιδοτούμενη είναι και η δυστυχία των από φύση και θέση απολύτως αδύναμων.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Αντιμετωπίζοντας το φασισμό

Του Σπύρου Μαρκέτου

Νυρεμβέργη: Εμπειρία, θεωρία και στρατηγική της νίκης

Τρεις μήνες αφότου αποκαλύφθηκε, στις εκλογές του Μαΐου, η κλιμάκωση της φασιστικής απειλής, κι ενώ η ακροδεξιά χούντα που μας κυβερνά τροφοδοτεί συστηματικά τον ρατσισμό για να φορτώσει στους μετανάστες τα κρίματα των τραπεζιτών, εμφανίζονται σοβαρές ενδείξεις ότι η κοινωνία αφυπνίζεται. Δεν είναι περίεργο ότι έρχονται από τη βάση μάλλον παρά από την κορυφή. 

Οι διεργασίες φαίνεται να έχουν προχωρήσει ιδίως σε μέρη όπου σχηματίστηκαν Αντιφασιστικά Μέτωπα, όπως η Καβάλα, το Ρέθυμνο και η Κορινθία. Αν τις δούμε σε ιστορική προοπτική θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε προσπάθειες να φτιαχτούν τοπικά ‘ενιαία μέτωπα’, σε αντιδιαστολή προς τα ευρύτερα ‘λαϊκά μέτωπα’, τα οποία περιλαμβάνουν και μη αριστερές δυνάμεις, και γι’ αυτόν το λόγο συχνά ανακόπτουν τις ριζοσπαστικές διαθέσεις της βάσης.

ΜΑΑ: H σιωπή είναι συνενοχή-Κάλεσμα για το συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό


ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό: Παρασκευή,24 Αυγούστου, ώρα 6μμ, Ομόνοια.

Οργάνωση συλλαλητηρίου: Πακιστανική κοινότητα, Ένωση μεταναστών εργατών, Κίνηση: Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή( ΚΕΕΡΦΑ).

● Τρίτη,21 Αυγούστου ο εκπρόσωπος της Πακιστανικής κοινότητας κατήγγειλε συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης εναντίον των μεταναστών στα πλαίσια της επιχείρησης «Ξένιος Ζεύς» και ανέφερε βασανισμούς και περιστατικά υποτιμητικής συμπεριφοράς απέναντι στους μετανάστες.

Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό Συλαλλητήριο, Παρασκευή 24/8 Ομόνοια (6μμ)

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ:
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΟΜΟΝΟΙΑ 6ΜΜ

Να σταματήσουν τώρα τα πογκρόμ της αστυνομίας και των φασιστών ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες 

H δολοφονία του Ιρακινού μετανάστη στις 12 Αυγούστου με την πλήρη πολιτική και ηθική κάλυψη & ευθύνη των μαχαιροβγαλτών της Χρυσής Αυγής ήταν καρπός της ίδιας της ρατσιστικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που επέλεξε την επέτειο της 4ης Αυγούστου για να εξαπολύσει ένα ανελέητο ρατσιστικό πογκρόμ κατά των μεταναστών και των προσφύγων.

H ''γραμμή παραμονής στο ευρώ'' χρεοκοπεί ραγδαία

Της Αριάδνης Αλαβάνου

Ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ, στην Αθήνα, όπου διαπιστώθηκε η πλήρης συμφωνία τους, ο Αντώνης Σαμαράς αναχωρεί για Βερολίνο και Παρίσι, όπου θα συναντηθεί στις 24 και 25 του μηνός με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ. Το αίτημά του είναι να δοθεί μια «ανάσα» στην κυβέρνησή του, ήτοι επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος περικοπών δημοσίων δαπανών, απολύσεων κοκ. Βασική πολιτική αποσκευή του είναι η γραμμή της «παραμονής στο ευρώ».

Μ’ αυτή συντάσσεται, ασφαλώς με διαφοροποιήσεις ως προς τη διαπραγματευτική τακτική και τους στόχους, η αξιωματική αντιπολίτευση του Σύριζα-ΕΚΜ, που διά στόματος εκπροσώπου του Π. Σκουρλέτη φρόντισε, λίγες μόνο ημέρες πριν από το πρωθυπουργικό ταξίδι, σε μια ένδειξη υποστήριξης –πώς αλλιώς μπορεί να εκληφθεί αυτό;--να δηλώσει: «Κανείς από τον Σύριζα δεν θέτει θέμα εξόδου από το ευρώ». 

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Συγκέντρωση στη Δημ. Αγορά Κυψέλης ενάντια στην καταστολή

Η συνέλευση της Ανοικτής Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης καταγγέλλει την επέμβαση των ΜΑΤ και τις μεθοδευμένες πρακτικές ενάντια τόσο στο ζωντανό κύτταρο της αγοράς και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 27/08 στις 18:00 στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42).


Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 27/08 στις 18:00 στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42)


Τους τελευταίους μήνες, η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Καμίνη, έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια να πάρει τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης από τα χέρια των κατοίκων, προφασιζόμενη μια κενή λόγου απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία δεν περιγράφει καν τους στόχους και τις επιδιώξεις για το συγκεκριμένο χώρο. Αποκορύφωμα αυτού του συντονισμένου σχεδίου αποτέλεσε η επέμβαση των ΜΑΤ τα ξημερώματα του Σαββάτου 18 Αυγούστου, που με εντολή του Δήμαρχου Αθήνας Καμίνη, επιχείρησαν να θέσουν τέλος στη λειτουργία της αυτοδιαχειριζόμενης Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, βάζοντας λουκέτο και απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτή των βιοκαλλιεργητών στην προγραμματισμένη βδομαδιάτικη Λαϊκή Αγορά των προϊόντων τους.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Πέντε παραδείγματα πολιτικής ανυπακοής που έγραψαν ιστορία

Tου Ρίτσαρντ Σίμορ*
Όταν ο Ισπανός δήμαρχος Χουαν Μανουέλ Σάντσεθ Γκορντίλο (Juan Manuel Sánchez Gordillo) ηγήθηκε πρόσφατα, στο πλαίσιο του αγώνα του κατά της λιτότητας, μιας επιδρομής αγροτών κατά τοπικών σούπερ μάρκετ, η ασυλία που απολαμβάνει ως τοπικός βουλευτής τον προφύλαξε από την σύλληψη. Τώρα ζητάει κι από άλλους δημάρχους να αγνοήσουν τις εντολές της κεντρικής κυβέρνησης για περικοπές δαπανών και αρνείται να προχωρήσει σε απολύσεις και εξώσεις.

Σε εποχές λιτότητας, παρόμοιες έκδηλες εκδηλώσεις ανυπακοής θα πρέπει να ενθαρρύνονται. Μερικές φορές, η μεγαλύτερη ισχύς των κινημάτων λαϊκής διαμαρτυρίας είναι η δυνατότητά τους να προκαλούν αναστάτωση. Ιδού πέντε περιπτώσεις πολιτικής ανυπακοής που έγραψαν ιστορία, προς αξιοποίηση από τυχόν ευφάνταστους indignados.

Από την αγορά της Κυψέλης στην…..Υδρα

Του Θανάση-29 
Ζούμε μια ακραία και αδίστακτη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα της κοινωνίας. Επιθέσεις που σιγοντάρουν με τον εγκληματικό τους τρόπο οι φασιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής.

Οι επιθέσεις αυτές μαζί με τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται έχουν σαν στόχο να «ετοιμάσουν» την κοινωνία σε ένα νέο ΣΟΚ κατατρομοκράτησης και αποδοχής των πολιτικών τους. Η βάρβαρη πολιτική στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, την νεολαία, οι στρατιές ανέργων που δημιουργούν δείχνουν ότι η επίθεση τους στην εργαζόμενη πλειοψηφία δεν έχει τελειωμό. Συσσωρεύουν χιλιάδες προβλήματα, αδιέξοδα, απογοήτευση, φόβο σε πλατιά στρώματα της κοινωνίας και παράλληλα με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την προπαγάνδα των ΜΜΕ επιδιώκουν να αποκόψουν την κοινωνία από την διέξοδο της προοπτικής μέσα από τους αγώνες.
Εκτός από τον ταξικό και οικονομικό πόλεμο που έχουν κηρύξει κεφάλαιο και κράτος, δημιουργούν και τον ιδεολογικό και πολιτιστικό μανδύα για να επικρατήσουν και να διαιωνίσουν το σάπιο σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης .

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Οι ελεύθεροι χώροι, ο Καμίνης, τα ΜΑΤ και η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Το Σάββατο στις 18/9, πρωί-πρωί μέσα στο κατακαλόκαιρο, δυνάμεις των ΜΑΤ, με εντολή του Δήμαρχου Αθήνας Καμίνη, επιχείρησαν να θέσουν τέλος στην λειτουργία της αυτοδιαχειριζόμενης Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, βάζοντας λουκέτο και απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτή, των βιοκαλλιεργητών στην προγραμματισμένη βδομαδιάτικη Λαϊκή Αγορά των προϊόντων τους. 

Είναι γνωστή η «σπουδή» που δείχνει ο Δήμαρχος Καμίνης με τις επιθέσεις στους ελεύθερους χώρους και το «μίσος» που τον διακατέχει στη δράση των κινημάτων. Υπενθυμίζουμε απλά την «πρότασή του» για τη απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τις «αυγουστιάτικες», με εντολή του, επιδρομές των ΜΑΤ σε ελεύθερους χώρους και στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος πέρυσι.

Ανακοινωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη μαζική σφαγή των απεργών της Ν. Αφρικής

Η μαζική σφαγή των απεργών της Ν. Αφρικής στο όνομα του κέρδους δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη της Νότιας Αφρικής. Μνήμη και τιμή για τους δολοφονημένους απεργούς μεταλλωρύχους!

Στις 10 Αυγούστου στην πόλη Μαρικάνα πάνω από 3.000 εργάτες στα ορυχεία της περιοχής κατέβηκαν σε απεργία ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς. Η πολυεθνική Lonmin, η οποία ειδικεύεται στις εξορύξεις μεταλλικών ορυκτών και είναι παγκοσμίως η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός με αμύθητα κέρδη, φροντίζει να κηρυχθεί παράνομη η απεργία. Απειλεί τους εργάτες με απόλυση, στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό και ζητά την επέμβαση της αστυνομίας. Η αστυνομία ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της αδίστακτης εργοδοσίας και με ωμή καταστολή δολοφονεί 36 εργάτες και τραυματίζει πάνω από 80.

Καμίνης: ο άνθρωπος της αγοράς, ο διώκτης των ανθρώπων

Αναδημοσίευση από  Risinggalaxy 
Ακόμα μια είδηση ενδεικτική του τι πρόκειται να ζήσουμε όσο θα μπαίνουμε στη χειμερινή κατασταλτική σαιζόν:

Σήμερα το πρωί ο Καμίνης και οι κολλητοί του στην θεσμική συμμορία της ΕΛ.ΑΣ έστειλαν τα ΜΑΤ στο κοινωνικό χώρο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης.
Ο αντιδήμαρχος Βαρελάς ενημέρωσε πως ο δήμος πήρε την απόφαση να “αξιοποιήσει” το χώρο.

Από καιρό όλοι οι κοινωνικοί χώροι, στέκια και καταλήψεις έχουν μπει στο στόχαστρο του Κράτους και φυσικά της ακροδεξιάς. Δεν είναι δα και τίποτα καινούργιο. Με την εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08 απελευθερώθηκαν και άλλοι χώροι από την ιδιοκτησία τους και δόθηκαν στους ανθρώπους κάθε γειτονιάς που ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κάποιου είδους αυτοδιαχειριστικό πείραμα. Το Πάρκο Ναβαρίνου στα Εξάρχεια, το Πάρκο Κύπρου και Πατησίων κτλ..

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Ο Ξένιος Ζεύς και οι ματωμένες φράουλες

Του Φίλιππου Στεφάνου

Τους τελευταίους πολλούς μήνες βλέπουμε να αναπτύσσεται ένα ιδεολόγημα το οποίο θεωρεί τους μετανάστες ως την κύρια πηγή των περισσότερων δεινών της καψερής αυτής χώρας. Το ιδεολόγημα αυτό έχει μάλιστα από τον Ιούνιο και εκπροσώπηση μέσα στο κοινοβούλιο. Αγανακτισμένοι κάτοικοι ζητούν την άμεση επέμβαση της αστυνομίας, μυϊκά αναπτυγμένοι καλοθελητές βοηθούν και προστατεύουν αδύναμες γριούλες, ανθρώπινες ζωές χάνονται, ενώ ταυτόχρονα όλοι ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και τα δικαιώματα των πολιτών.

Και η απάντηση της αριστεράς σε όλα αυτά ποιά είναι;

Σύμφωνα λοιπόν με το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας η αριστερά δεν λέει τίποτα, είναι τυχοδιώκτες, μιλούν από τον καναπέ τους στην Εκάλη και τέλος πάντων όποιος θέλει τους μετανάστες στην χώρα να πάρει και από δύο τρείς στο σπίτι του.
Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά έχει να προτείνει η αριστερά;

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Η αρχή του τέλους του ελληνικού δράματος;

Του Σταύρου Δ. Μαυρουδέα*

Από την υπαγωγή της στο Μνημόνιο που συνομολόγησε η ελληνική αστική τάξη με την ΕΕ και το ΔΝΤ η ελληνική κοινωνία – και ιδιαίτερα η μεγάλη εργαζόμενη πλειοψηφία της – βιώνει ένα δράμα. 

Λαϊκές κατακτήσεις ετών εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού, εργασιακά δικαιώματα καταβαραθρώνονται και το επίπεδο διαβίωσης των εργαζομένων (αλλά και των εκτεταμένων μεσοστρωμάτων) απομειώνεται ταχύτατα.


Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε το 2007-8 – μία κρίση που είναι βαθειά και δομική ξεκινώντας από τον πυρήνα της καπιταλιστικής παραγωγής και όχι απλά μία χρηματοπιστωτική κρίση όπως οι αστικές απόψεις αλλά και αρκετές ψευδεπίγραφα ριζοσπαστικές διατείνονται – έπληξε ιδιαίτερα τους καπιταλισμούς μεσαίου και χαμηλού επιπέδου ανάπτυξης που ανήκουν στην ΕΕ. Όχι μόνο γιατί η καπιταλιστική κρίση εκδηλώθηκε και σε αυτές αλλά, επιπλέον, γιατί φορτώθηκαν και βάρη από τους ηγεμονικούς καπιταλισμούς της ΕΕ. Η υπαγωγή των ευρω-περιφερειακών οικονομιών σε μνημόνια (είτε ρητά [βλέπε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία] είτε υπόρρητα [βλέπε Ισπανία]) σηματοδοτεί την υποβάθμιση τους μέσα στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η Δημοκρατία λείπει διακοπές..​.

Του Τάσου Παππά

"...Οι πολιτικές ελίτ προτιμούν το λαό σε κατάσταση χυλώδους μάζας, να άγεται και να φέρεται από επιδέξιους δημαγωγούς και να χειραγωγείται από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους...."


Η Δημοκρατία έχει ορισμένους βασικούς κανόνες. Χωρίς αυτούς δεν μπορεί να λειτουργήσει, μετατρέπεται σ’ ένα άνευρο σύστημα διεκπεραίωσης, σε μια καρικατούρα αντιπροσώπευσης. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα μιλούν συνεχώς για το λαό, ισχυρίζονται ότι δρουν εν ονόματι του λαού, δηλώνουν ότι εμπιστεύονται το λαό, αλλά οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην του λαού.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Τα καλά παιδιά και ο δράκος.

Του Νικόλα Γανιάρη

"... Η κατασκευασμένη φιγούρα  του μετανάστη-εγκληματία μας πληροφορεί ποιοι χωράνε σε αυτή την κοινωνία και ποιοι όχι, ποιοι έχουν αναλάβει την προστασία αυτής της κοινωνίας και ποιους πρέπει να απωθήσουν..."


Το 2006, μία μαθήτρια από τη Βουλγαρία καταγγέλλει το βιασμό της από τέσσερις συμμαθητές της στην Αμάρυνθο. Τα ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή παίρνουν το μέρος των θυτών, κατηγορώντας μάλιστα και το θύμα ότι το ίδιο προκάλεσε το βιασμό του. Η εθνικότητα του θύματος, αλλά και η καταγωγή (εθνική και ταξική) των θυτών, υπαγορεύει στα κυρίαρχα μέσα την υπεράσπιση των ελληνοπαίδων παρά τα αδιάσειστα στοιχεία που φαίνεται να υπάρχουν εναντίον τους. Εξάλλου, οι βιαστές είναι γόνοι των καλύτερων οικογενειών της Αμαρύνθου.

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Η παθητικότητα και η αναμονή είναι σύμμαχος των επικυρίαρχων

Να οξύνουμε και να γενικεύσουμε άμεσα την σύγκρουση με το καθεστως.

Mε την κοινωνία σαστισμένη και διαρκώς ζαλισμένη από το δόγμα του ΣΟΚ που εδώ και δύο χρόνια επιβάλουν στον ελληνικό λαό η τρόικα και οι ντόπιοι συνεργάτες της , συνεχίζεται η επίθεση στην ζωή και στη συνείδηση του κόσμου της εργασίας.

Βάναυσοι, Βάρβαροι και αδίστακτοι συναγωνίζονται για το ποιος θα εφεύρει τα πιο διεστραμμένα μέτρα που θα εντείνουν το μαρτύριο μέχρι την τελική εξόντωση . Είναι ικανοί για τα πάντα. Διέλυσαν τα νοσοκομεία και αφήνουν τον κόσμο συνεχώς χωρίς περίθαλψη και φάρμακα, για να ανακοινώσουν στο τέλος το πλαφόν των 1500 ευρώ . Νομοθετούν μισθούς των 500 ευρώ για να δικαιολογήσουν τις περικοπές των συντάξεων που τάχα μου τα υπερβαίνουν.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Οι Έλληνες επίδοξοι “Μουσολίνι” και η ψευδό-αριστερά.

Του Θέμη Τζήμα

Ο κύριος φασιστικός λόγος στη χώρα εκφράζεται πλέον με μεγάλη σαφήνεια, μετωπικά, με την πρόταξη της βίαιης δράσης ως του βασικού πολιτικού εργαλείου.


Αντιμεταναστευτικός, αντιαριστερός, επιφανειακά και συγκυριακά μόνο αντιμνημονιακός, προτάσσει ένα θολό εθνικισμό ως εργαλείο ανάλυσης της κρίσης, προκειμένου να μη θίξει σε τίποτα την ουσία της κρίσης, δηλαδή τον ίδιο τον καπιταλισμό. Φιλοδοξεί δε, να εκφράσει με απλοϊκά και φοβικά σχήματα την οργή του κόσμου, να τη μετουσιώσει όχι σε δημιουργία και πρόοδο αλλά σε μίσος και σε υποταγή στον όποιο “φύρερ”, δήθεν χαρισματικό ηγέτη τάξει ασφάλεια, αφήνοντας φυσικά στο απυρόβλητο το κατεστημένο της χώρας.

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ο πανικός τους ντυμένος με τον μανδύα της πατριδοκαπηλίας

«Ολοι μας ξέρουμε πως είναι πολύς ο πόνος και η δυστυχία γύρω μας. Η οικονομική κρίση έχει φέρει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας στα όριά του. Ακούω όμως διάφορους να προφητεύουν με καταστροφικό ναρκισσισμό πως "δεν θα μείνει τίποτα όρθιο τον Σεπτέμβριο, θα καεί η Αθήνα, θα δείτε τι θα γίνει" (...) εκεί έχουμε φτάσει; τόσο πολύ δεν αγαπάμε πια αυτόν τον τόπο που δεν μας νοιάζει αν καεί;».
                                                Alexis Παπαχελάς – «Καθημερινή»

Πάει πολύ να μας δίνει μαθήματα φιλοπατρίας ο καλαμαράς του Αλαφούζου και μάλιστα από τις σελίδες μιας φυλλάδας υπηρέτησε όσο καμιά άλλη τις δυνάμεις του άξονα όταν εισέβαλαν στην Ελλάδα.

Οικονομικός και πολιτικός θάνατος

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
Ευγένιος Ντελακρουά «Ο θάνατος του Σαρδανάπαλου».
Η απόφαση Σαμαρά – εάν δεν ανακληθεί – να μην μιλήσει, κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, ούτε στους παραγωγικούς φορείς ούτε στους δημοσιογράφους δεν είναι ούτε σωστή ούτε λάθος. Είναι απλώς η πιο κραυγαλέα απόδειξη αυτού που επί χρόνια πλέον ισχυριζόμαστε: στο βάθος των μνημονίων δεν υπάρχει ούτε καν επίφαση ανάπτυξης. Διότι αυτό σηματοδοτούσε παραδοσιακά η επίσκεψη των πρωθυπουργών στη ΔΕΘ: τις – υπαρκτές ή προσχηματικές – προοπτικές ανάπτυξης.

Μπορεί τα μέσα ενημέρωσης να ανακάτευαν πάντοτε την πολιτική σούπα, αλλά το περιεχόμενο και η σημασία της παρουσίας όλων των πολιτικών ηγεσιών στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης, ήταν η παρουσίαση οικονομικών προτάσεων στους παραγωγικούς φορείς αλλά και στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Μάγκες με την Κανέλλη και τον Πακιστανό, «υπεύθυνοι» με τις τράπεζες.

Του Θέμη Τζήμα


Πριν λίγους μήνες ο Ηλίας Κασσιδιάρης, εκπρόσωπος τύπου της Χρυσής Αυγής, περιμένοντας να δικαστεί για συμμετοχή ληστεία και ορισμένα άλλα αδικήματα, γρονθοκόπησε όπως όλοι θυμόμαστε τη Λιάνα Κανέλλη σε ζωντανή μετάδοση. 

Δεν την έσπρωξε απλά, δεν την έβρισε- όχι ότι αυτά θα συγχωρούνταν- αλλά επανειλημμένα τη χτύπησε, με χτυπήματα που θύμιζαν πολεμική τέχνη, γιατί εκείνη πρώτη του κατάφερε “βαρύ” πλήγμα με... βρεγμένη εφημερίδα.

Κατόπιν εξαφανίστηκε, η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος τύπου της είχε προκληθεί, ότι απάντησε ευρισκόμενος σε άμυνα και επιπλέον ότι ο Κασιδιάρης θα υπέβαλε μήνυση στην Κανέλλη, όπως και έκανε.
Αρκετοί συμπολίτες μας όπως μάθαμε, ουδόλως ταράχτηκαν από τη βία, από τον ξυλοδαρμό μιας γυναίκας με χτυπήματα πολεμικών τεχνών. Επιπλέον επικρότησαν ένα βιαιότατο έγκλημα από πλευράς του χρυσαυγίτη.
Ήξεραν ότι ο λόγος που έδρασε έτσι ήταν ότι η Ρένα Δούρου του είχε θυμίσει λίγο πριν την αλήθεια: ότι κατηγορείται για σοβαρότατα αδικήματα. Ήξεραν ότι αν δεν υπήρχαν κάμερες μπροστά κανείς δεν ξέρει που και πότε θα είχε σταματήσει ο ξυλοδαρμός, όπως και ότι ένα βίαιο χτύπημα μπορεί να επιφέρει βαρύτατους τραυματισμούς.

Σκουριές Χαλκιδικής : ΜΑΤ στην υπηρεσία χρυσοθήρων


Της Βαγγελιώς Σωτηροπούλου 

ΜΑΤ – Χημικά – πλαστικές σφαίρες στην υπηρεσία των χρυσοθήρων.

Επιστήμονες του ΑΠΘ προειδοποιούν :Τραγικές για την υγεία και καταστροφικές για κάθε είδους γεωργική δραστηριότητα αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις των εξορύξεων


Την Κυριακή 5 Αυγούστου κάτοικοι των χωριών της Χαλκιδικής με βάση απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης πραγματοποίησαν πορεία προς την τοποθεσία Σκουριές για να απαιτήσουν τη διακοπή των εργασιών αποψίλωσης του δάσους που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο η El Dorado Gold και την ακύρωση της καταστροφικής για όλη την Χαλκιδική επένδυσης χρυσού.

Στη θέση Χονδρό Δέντρο, δυνάμεις των ΜΑΤ απαγόρευσαν την πορεία προς τις Σκουριές. Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρων που ζητούσαν να μάθουν το λόγο της απαγόρευσης διέλευσης από έναν δημόσιο χώρο και μάλιστα χωρίς έγγραφη εντολή εισαγγελέα, απάντησαν με ρίψη χημικών, κροτίδων κρότου-λάμψης, ακόμη και με πλαστικές σφαίρες.

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Αρβυλα, σιδερολοστοί και Ξένιος Ζεύς

Του Αντώνη Αντωνάκου

Ποιες περιπέτειες είναι φτιαγμένες για μας; 
Είμαστε άνθρωποι που ζούμε στην τύχη ή κατά τύχη, ψάχνοντας μη δημιουργικά υποκατάστατα, εκτίοντας ένα πάθος συντριβής. Οι συγκινήσεις μας λειτουργούν ως τεχνικές εξάρσεις κατά της πλήξης. Ο ουμανισμός μας είναι βιβλικός και ψεύτικος. Δεν σχεδιάζουμε εμείς το μέλλον μας αλλά οι καταστάσεις. Δεν γράφουμε εμείς την ιστορία μας αλλά τα φαινόμενα. Ζούμε σʼ ένα συνεχές μισοξύπνημα όπου τα όνειρα κι οι εφιάλτες μοιάζουν πραγματικά. Ζούμε σʼ ένα συνεχές μισονάρκωμα με θραύσματα του παρελθόντος. Σύγχυση και στείρα αμφιβολία. Οι ανάγκες μας αποσιωπούνται και τα φλογερά ερωτήματα μένουν αναπάντητα. Τίποτε σχεδόν δε μπορεί να μεταβιβαστεί. Οι γνώσεις που κατέχουμε αποδεικνύονται μηδαμινές και ίσα ίσα για πρόσκαιρη επιβίωση.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ: Και ο «διορθωμένος» νόμος δεν θα περάσει!

Το δημόσιο πανεπιστήμιο πέρυσι στάθηκε όρθιο στην επίθεση που δέχθηκε! Με αιχμή τη δυναμική και συγκροτημένη κινητοποίηση φοιτητών, εργαζομένων, πανεπιστημιακών ενάντια στο νόμο 4009/11 για τη ματαίωση των κρίσιμων εκλογών των εσωτερικών μελών της νέας διοίκησης, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει την τακτική της. Στο πεδίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η μνημονιακή διακυβέρνηση κατέγραψε μια σημαντική αποτυχία. Ήταν μια από τις ελάχιστες μάχες που την υποχρέωσαν σε αναδίπλωση και που επέφερε ισχυρούς κραδασμούς στο εσωτερικό της.

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Κανίβαλοι...

Του Θανάση Καρτερού
Ποιο είναι το πιο πιασάρικο επιχείρημα του Δένδια για όσα γίνονται αυτή τη στιγμή με τον Ξένιο Δία του Σαμαρά; 
Τα εγκλήματα εις βάρος της ζωής και της περιουσίας Ελλήνων με δράστες παράνομους μετανάστες. Προσβολή για τον πολιτισμό μας είναι να θυμάσαι τα "ανθρώπινα δικαιώματα" μόνο όταν πρόκειται για τους παράνομους μετανάστες, αλλά να μην θυμάσαι το δικαίωμα στη ζωή δεκάδων θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο, ακόμη και για λίγα ευρώ, λέει στην απάντησή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι παράνομοι μετανάστες έχουν μετατραπεί, σε σημαντικό ποσοστό τους, σε όργανα συμμοριών και συμμετέχουν σε κάθε είδους παραβατικές πράξεις, συμπληρώνει.

Τα κοράκια της υγείας και οι λεωφόροι των νοσοκομείων

Του Ερμογένη

Ο μύθος είναι γνωστός. Ο πλούσιος, αντί να σφάξει ένα από τα πολλά αρνιά που κατείχε προκειμένου να τραπεζώσει τους φιλοξενούμενούς του, προτίμη­σε να σφάξει το μοναδικό αρνί του φτωχού γείτο­νά του!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει εδώ και καιρό και στον χώρο της πολύπαθης δημόσιας υγείας. Χρόνια τώ­ρα όλοι γνωρίζουν ότι οι μεγαλύτερες εστίες δι­αφθοράς, οι τρομακτικές σπατάλες, ο αθέμιτος πλουτισμός, οι αλόγιστες προμήθειες, τα πανά­κριβα μηχανήματα που σκουριάζουν στις αποθή­κες και τόσα άλλα, συμβαίνουν στα μεγάλα νοσο­κομεία της χώρας, τις λεγόμενες «ναυαρχίδες της υγείας».

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Στην σκιά της Χιροσίμα


Του Νόαμ Τσόμσκι
Η 6η Αυγούστου είναι η επέτειος της Χιροσίμα και αποτελεί την ευκαιρία για μια καταλυτική ματιά όχι μόνο στα τρομακτικά γεγονότα της ημέρας αυτής το 1945, αλλά και σε ό,τι αυτά έφεραν στην επιφάνεια: ότι οι άνθρωποι, αφοσιωμένοι στον σκοπό τους να διευρύνουν τις ικανότητές τους για καταστροφή, βρήκαν επιτέλους τον δρόμο για να αγγίξουν το ύστατο όριο.

Φέτος, οι επετειακές τελετουργίες της 6ης Αυγούστου έχουν ιδιαίτερη σημασία. Γίνονται λίγες ημέρες πριν την 50η επέτειο της “πιο επικίνδυνης στιγμής στην ανθρώπινη ιστορία”, σύμφωνα με τα λόγια του ιστορικού και συμβούλου του Τζον Κένεντι, Arthur M. Schlesinger Jr., ο οποίος αναφερόταν στην κρίση των πυραύλων της Κούβας.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Βαθαίνουν τα ρήγματα στην Ευρωζώνη - Ενδείξεις «αυτονόμησης» από ΕΚΤ και EFSF προκαλούν έκρηξη στις αγορές Διχασμένη η γερμανική ελίτ - Σε ρόλο «Ιφιγένειας» πάντα η Ελλάδα.


Μερικές φορές μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: αληθινά, υπάρχει κανείς σε όλη την ηγεσία της Ευρωζώνης, από τους ακραιφνείς φεντεραλιστές μέχρι τους μετριοπαθείς ευρωσκεπτικιστές, που να θέλει πραγματικά τη διάσωσή της; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Ένα και πλέον μήνα μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου που υποτίθεται ότι «θεμελίωσε» τη διαδικασία εξέλιξης της Ευρωζώνης σε δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, η διχοστασία διαπερνά όλους τους πόλους εξουσίας της.

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Πωλείται Κέρκυρα ή Ρόδος

Tου Περικλή Κοροβέση

Το διάβαζα στη Monde στις 23.7.12 και δεν το πίστευα. Αναγκάστηκα να το διαβάσω δυο τρεις φορές για να πεισθώ πως είχα καταλάβει σωστά την είδηση.

Ήξερα βέβαια πως η τρόϊκα εσωτερικού κάτω από την καθοδήγηση της τρόϊκας εξωτερικού ένα μόνο έργο μπορεί να κάνει. Να καταστρέψει ολοσχερώς αυτήν τη χώρα και να την οδηγήσει στη χρεοκοπία.

Μετά να αρχίσει να εκποιεί ελληνική γη, αφού θα έχει πουλήσει όλα τα υπόλοιπα. Αλλά αυτό το περίμενα για αργότερα. Ένα ξεπούλημα τώρα ελληνικής γης μπορεί να σηματοδοτήσει εξέγερση και να μαιταιώσει σύντομα το κυβερνητικό έργο.

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Γιατί οι χαλυβουργοί μπορούσαν να νικήσουν. Η αναστολή της απεργίας ήταν λάθος.

Του Κυριάκου Μπάνου


Άδοξα έληξε μετά από 272 μέρες η ηρωική απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία. Η πρόταση του Δ.Σ. του σωματείου στην γενική συνέλευση των χαλυβουργών που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Ελευσίνας το Σάββατο 28/7 για “αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων και συνέχιση του αγώνα από τα μέσα για την επαναπρόσληψη 40 -κατ' αρχήν- από τους 120 απολυμένους”, ψηφίστηκε από 107 εργαζόμενους, 14 ψήφισαν ΟΧΙ στην αναστολή και συνέχιση της απεργίας, ενώ 29 εργαζόμενοι παρά την παρουσία τους στην Γ.Σ. απείχαν από την εκλογική διαδικασία, δείχνοντας έτσι αρκετοί από αυτούς την αντίδρασή τους στην πρόταση του Δ.Σ.

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Παιχνίδι εξαθλίωσης των εργαζομένων και διεθνούς ανταγωνισμού παίζουν η Ευρωζώνη και η Ε.Ε.

Του Μαρκ Γουάισμπροτ, από τον Guardian, 30/7/2012*
 Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου



Πέραν των οικονομικών λεπτομερειών ή των ερμηνειών του άρθρου, η αξία του έγκειται στο ότι αποκαλύπτει πώς η κρίση δίνει την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές ελίτ να σαρώσουν ταχύτατα το κοινωνικό κράτος και τα εργατικά δικαιώματα – έναν προσωρινό συμβιβασμό του κεφαλαίου στη μεταπολεμική Ευρώπη λόγω του «αντίπαλου δέους» της ΕΣΣΔ, των ισχυρών εργατικών κινημάτων και Κ.Κ.— και να οικοδομήσουν ένα αντιδραστικό υπερκράτος. Η άρνηση της ΕΚΤ να τερματίσει την τρέχουσα κρίση ακριβού δανεισμού των περιφερειακών χωρών, ενώ μπορεί –όπως αναφέρει ο αρθρογράφος—, σχετίζεται με την προώθηση μιας αντιδραστικής πολιτικής ατζέντας. Ευκαιρία, λοιπόν, και για όσους «εξ αριστερών» υποστηρίζουν την Ευρωζώνη/Ε.Ε. να ξανασκεφθούν τι ακριβώς είναι αυτό το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο βεβαιώνουν ότι θα βρεθεί λύση για τα προβλήματα των εργαζόμενων της Ελλάδας.


Τα παγκόσμια χρηματιστήρια και οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων ανταποκρίθηκαν ανοδικά την περασμένη εβδομάδα στις δυο λέξεις που ξεστόμισε ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της ΕΚΤ: ότι η ΕΚΤ θα έκανε «ό,τι πρέπει» για να διατηρήσει το ευρώ. Αυτή η δήλωση ερμηνεύτηκε ευρέως σαν μια υπόσχεση παρέμβασης στις αγορές κρατικών ομολόγων για να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Γιάννης Βαρουφάκης: «Η πτώχευση είναι πραγματικότητα»



Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει, οι τράπεζές της επίσης, υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΓ. Βαρουφάκης. Η λύση, κατά την άποψή του, βρίσκεται στην άρνηση αποπληρωμής του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου, ενώ για την περίφημη επιμήκυνση εκτιμά ότι καθιστά την πτώχευση πιο σίγουρη. Αναλύει πώς η Ευρωζώνη θα μπορούσε να βγει από την κρίση και επιμένει ότι «το πουλόβερ θα ξηλωθεί γρήγορα», μόλις η πρώτη χώρα ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την Ευρωζώνη