Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Οικονομική τρομοκρατία

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

....Είναι ηλίου φαεινότερο πλέον ότι ισχυροί κύκλοι, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, παίζουν με τη φωτιά, φλερτάροντας με την ιδέα να προκαλέσουν οικονομική καταστροφή που θα τρομοκρατήσει τον κόσμο, ώστε να αποτραπεί η νίκη της Αριστεράς.....

Πρωθυπουργός της Γαλλίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ζορζ Κλεμανσό είπε το γνωστό “ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους στρατηγούς”. Έναν αιώνα αργότερα, σε συνθήκες παγκοσμίου οικονομικού πολέμου, οι τραπεζίτες, πραγματικοί έμποροι των εθνών, μοιάζουν να σκέφτονται ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουν στους πολιτικούς.


Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Συνειδητή επιλογή…

…ή αξίζει φίλε να υπάρχεις για ένα όνειρο και ας είναι η φωτιά του να σε κάψει

Tου Methexis

Η αναγκαιότητα μια στροφής του Λαϊκού κινήματος κατά του Καπιταλισμού και τις απ’ αυτόν απορρέουσες κοινωνικές συνθήκες, φαντάζει για μια ακόμα φορά επιτακτική. Άλλωστε ποτέ δεν έπαψε να είναι τέτοια, απλώς για κάποια χρονικά διαστήματα η εγκαθίδρυση ενός πιο δήθεν φιλολαϊκού κράτους πρόνοιας, συνήθως υπό την εποπτεία της Σοσιαλδημοκρατίας, λειτούργησε σαν παραπέτασμα καπνού, αποκρύβοντας την εφιαλτική πραγματικότητα από τα μάτια της εργατικής τάξης.

Το «ιδεολογικό» φρένο για αυτή τη στροφή, είναι κοινό σε όλους τους «αριστερούς» χώρους, με διαφορετική ανάλυση όμως. Πάντα, σε όλες τις προσπάθειες ουσιαστικής ριζοσπαστικοποίησης του κινήματος, ακούς το απόλυτο ιδεολόγημα: Η ανατροπή είναι δυνατή μόνο όταν η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού, έχει συνειδητά επιλέξει να την τολμήσει. Αλλιώς διατυπωμένο είναι κάπως έτσι: Ο Λαός δεν είναι έτοιμος.

Audiatur altera pars = ας ακουσθεί και η άλλη πλευρά

Του Τάσου Σταυρόπουλου* 

'' ἀμήχανον δὲ παντὸς ἀνδρὸς ἐκμαθεῖν
ψυχήν τε καὶ φρόνημα καὶ γνώμην, πρὶν ἂν ἀρχαῖς τε καὶ νόμοισιν ἐντριβὴς φανῇ.''

( =Είναι αδύνατον να γνωρίσεις καλά τη ψυχή και το φρόνημα και τις ιδέες ενός άνδρα, προτού δοκιμασθεί στην εξουσία.)
Αντιγόνη Σοφοκλή στ. 175-177.

● Επειδή συνήθως «μὴ τῶν ἀρίστων ἅπτομαι βουλευμάτων», μετά την εμπιστοσύνη του λαού στον Σύριζα ,ανέμενα ότι την επόμενη ημέρα η ηγεσία του θα καλούσε όλα τα αριστερά κόμματα, τις συλλογικότητες , προσωπικότητες και ανένταχτους της αριστεράς σε μια ενωτική συσπείρωση, για την έξοδο της χώρας από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, μετά το τέλος του πολέμου.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

«Τσιπρ-Αλέξ» για πάσα νόσο!

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, το Cipralex (Τσιπρ-Αλέξ!) είναι ένα θαυματουργό λευκό χαπάκι, το οποίο βοηθά «στη θεραπεία του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου, της διαταραχής πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία, της κοινωνικής αγχώδους διαταραχής (κοινωνική φοβία), της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής»!

Προφανώς είναι... τυχαίο, αλλά, σύμφωνα με την τρέχουσα κοινωνική αντίληψη και προσδοκία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας Αλέξης) προσφέρεται και ενδείκνυται, ως... πολιτικό αντικαταθλιπτικό, για τη θεραπεία πάσας νόσου και (πολιτικής) μαλακίας. Προφανώς, παρά τις θαυματουργές του ιδιότητες, το Cipralex έχει κι αυτό τα όρια και τις παρενέργειές του... Το ίδιο και ο Τσίπρας.

Ο «απών παρών» Κον Μπεντίτ δυο Μαΐων. Του ’68 και του 2012...

Του Διονύση Ελευθεράτου 

Τέτοιες ημέρες, τον Μάιο του 1968, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ήταν «εξορισμένος» από τη Γαλλία. Αν και απών όμως, παρέμενε κεντρικό πρόσωπο της φοιτητικής εξέγερσης. Στις 22 του μήνα είχε μεταβεί στο εξωτερικό και η γαλλική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία: Του αφαίρεσε την άδεια παραμονής στη χώρα, αξιοποιώντας τη ξένη, γερμανική, υπηκοότητά του. Η απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία του «κόκκινου Ντάνι» πυροδότησε τον επόμενο γύρο της νεανικής έκρηξης, στο Παρίσι.

Αγριεύει η κατάσταση

Του Γιώργου Δελαστίκ 

.....Στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα όμως αισθάνονται φρίκη στην ιδέα ότι για πρώτη φορά από το 1945-50 απειλείται να αναδειχθεί σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης μια αριστερή κυβέρνηση – έστω και κατ’ όνομα αριστερή, ανεξαρτήτως του πραγματικού χαρακτήρα της πολιτικής του......

Σε φάση αποφασιστικών συγκρούσεων και πιθανότατα πρωτοφανούς σε ένταση πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής μετά τη γερμανική κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο μπαίνει η χώρα, όπως όλα δείχνουν. Οι Γερμανοί εκβιάζουν ωμά την Ελλάδα μη δίνοντας πλέον καμιά δόση του δανείου που δεν πηγαίνει κατευθείαν στις τράπεζες της EE, προσπαθώντας έτσι να εκβιάσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους να ψηφίσουν τους σύγχρονους γερμανοτσολιάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθειά της αυτή η Μέρκελ έχει συμμάχους αφενός το ΔΝΤ και τον Ολάντ, αλλά και τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες στο εσωτερικό.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Και τώρα τι ;

Του Λάζαρου Θερμογιάννη*

Και τώρα τί, μπροστά σ’ αυτό που καταρρέει; Σ’ αυτό που μάταια προσπαθεί να βρει λύσεις από ένα σάπιο και παλαιωμένο οπλοστάσιο; Που ακόμη κι αυτή τη στιγμή της κατάρρευσής του κατακλέβει τον παραγόμενο πλούτο της εργασίας;

Τη στιγμή που με τον πιο δυνατό τρόπο έχει ανοίξει διάπλατα το φως για μια άλλη ανάπτυξη, μια άλλη κοινωνία. Της κοινωνίας εκείνης που μόνο η αριστερά οραματίζεται και αγωνίζεται γι αυτήν.

Όμως ποιάς αριστεράς;

Αναγκαία και δυνατή η έξοδος από ευρώ - ΕΕ

Των: Νίκου Προγούλη
Γιάννη Ραχιώτη

....οι πολέμιοι της εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ, δεν θέλουν να δούμε την κοινωνική αιμορραγία που έχουμε σήμερα, εξ αιτίας της παραμονής στον «λάκκο των λεόντων». Το κόστος παραμονής είναι αιματηρό και τεράστιο....

Η κινδυνολογία περί καταστροφής αν φύγουμε από ευρώ και ΕΕ είναι γνωστή. Οι πρώτοι που ωρύονται είναι οι ίδιοι οι «εταίροι» μας στην ΕΕ. Αυτοί που μας έχουν «πελάτες» τόσα χρόνια. Έπονται αυτοί που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια στην Ελλάδα. Είναι το μεγάλο «υπερ-κόμμα» του ευρώ. Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πριν από όλους. Αυτοί που επέβαλαν τα μνημόνια.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Διονύσης Τσακνής: Να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός πόλος

Συνέντευξη του Διονύση Τσακνή στο Γιώργο Λαουτάρη

   Η εκλογική ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ ως του αντι-ΕΕ και αντι-ευρώ πόλου είναι προϋπόθεση για να μην οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία, εκτιμά ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής.

«Αν επικρατήσει μια παλιομοδίτικη ΕΔΑίτικη άποψη» υποστηρίζει, «τότε θα έχουμε μια κυβέρνηση που στην καλύτερη περίπτωση θα διαχειριστεί την κρίση με αριστερή φρασεολογία».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΡΙΝ στις 27/5/2012

– Από αυτές τις εκλογές η Αριστερά απειλείται ή αναμένεται να θριαμβεύσει;

– Είναι πολύ σημαντικό να μη χαθούν φωνές που είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ενσωμάτωσης στο σύστημα και της ενσωμάτωσης στη σοσιαλδημοκρατία.

Μπρορεί να εφαρμοστεί ένα αριστερό κυβερνητικό πρόγραμμα μέσα στην ΕΕ;

Του Γιώργου Βασσάλου*

Η Ελλάδα είναι ενταγμένη εδώ και τριάντα χρόνια στο θεσμικό οικοδόμημα της ΕΟΚ (1981) και μετέπειτα ΕΕ, είκοσι χρόνια στην ενιαία αγορά (1992) και δέκα χρόνια στον ενιαίο νόμισμα (2001). Για κανένα από αυτά τα στάδια ‘ευρωπαϊκής ενσωματώσης’ δεν έγινε, όχι απλά δημοψήφισμα, αλλά ούτε καν ένας αξιοπρεπής δημόσιος διάλογος σχετικά με τις πολύ πρακτικές συνέπειες τους

Μια καθυστερημένη συζήτηση με το πιστόλι στον κρόταφο

Η σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα το πιο πρακτικό και συμβολικό ‘επίτευγμά’ της, το ενιαίο νόμισμα, μπαίνει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης μόλις σήμερα, αφού η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της έκφρασης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στη δεύτερη ισχυρότερη νομισματική ζώνη του πλανήτη, και αφού με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντελέστηκε μέσα σε δύο χρόνια η σημαντικότερη κοινωνικοικονομική οπισθοδρόμηση στη χώρα μας από το Β’ΠΠ, και από τις βιαιότερες στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια δηλαδή, χρειάστηκε να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, για να ενδιαφερθούμε λίγο για το τι πραγματικά είναι αυτός ο οργανισμός.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Παρ΄ ολα όσα : Ψήφο στην Αριστερά

Του Ευτύχη Μπιτσάκη*

Η ελπίδα για έξοδο από την κρίση, το πρόγραμμα και η διαλεκτική στρατηγικής και τακτικής

Το «αόρατο χέρι της Αγοράς», οδηγημένο από τα δόγματα του «νεοφιλελευθερισμού», προκάλεσε τη σημερινή παγκόσμια κρίση. Η Ελλάδα ήταν ένας από τους «αδύναμους κρίκους». Εντούτοις, η κρίση ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί με αξιοποίηση εγχώριων πηγών. (Βλ. σχετικό άρθρο μου, Ουτοπία, τ. 95, 2011). Αλλά ο Παπανδρέου, οι συν αυτώ και οι μετά απ' αυτόν, δεν θέλησαν: παρέδωσαν αμαχητί τη χώρα στα όρνεα του ΔΝΤ. Αναίσθητοι, θρασείς και ανήθικοι, τολμούν τώρα να ισχυρίζονται ότι θα σώσουν την Ελλάδα! Απειλούν και υβρίζουν. Την ίδια στιγμή επιχειρούν να ανασυγκροτήσουν το αστικό μπλοκ εξουσίας: την υποτελειακή Δεξιά! Μιλάν για τέλος της «μεταπολίτευσης».

Tα χαρακώματα των Μερκολάντ και τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ

Του Κώστα Παπουλή 

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα σαρωτικό, αντικοινωνικό, οικονομικό πρόγραμμα, περικοπής των δημόσιων δαπανών και διάλυσης του κράτους πρόνοιας, ιδιωτικοποιήσεων, απορρύθμισης της αγοράς εργασίας κ.λπ.. Το πρόγραμμα αυτό είναι η συνηθισμένη, τραγική και νεοφιλελεύθερη «συνταγή» του Δ.Ν.Τ., σε όλες τις χώρες που παρεμβαίνει. Η μεγάλη διαφορά, που το μετατρέπει σε πιο αποκρουστικό στην Ελλάδα -όπως και στην Αργεντινή- από αλλού, και απόλυτα αποτυχημένο, είναι ότι δεν υπάρχει εθνικό νόμισμα και έτσι το Δ.Ν.Τ., δεν μπορεί να κάνει και υποτίμηση, που αλλιώς θα είχε πραγματοποιήσει αμέσως.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΚΚΕ: Ο ΜΑΓΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ, Η ΠΑΣ ΜΗ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ

"Παραθέτω παρακάτω αυτούσιο το άρθρο- απάντηση του ΚΚΕ στην ανοιχτή επιστολή που του απηύθυνα. Για να είμαι συγκεκριμένος και κανείς να μην μπορεί να με κατηγορήσει ότι διαστρέφω τα λεγόμενα του, απαντώ μέσα στο ίδιο το κείμενο του Ριζοσπάστη με έντονα γράμματα".

Γιώργος Ρούσης

Τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Γ. Ρούση (παρατηρώ απλώς, ότι αντί της δικής μου προσφώνησης σύντροφοι, ο ανώνυμος αρθρογράφος ακολουθώντας τη λογική πας μη Έλλην βάρβαρος με προσφωνεί κύριο)

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Η αναγκαιότητα της αριστερής κριτικής στον ΣΥΡΙΖΑ

Υπογράφει πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης σε ευρώ-ΕΕ και πασχίζει για ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή.
Του Γιώργου Ρούση*

Το τελευταίο διάστημα, πέρα από την απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση εναντίον όσων με απαράδεκτο τρόπο αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως την άλλη όψη του νομίσματος του μαύρου μετώπου, αναπτύσσεται μια όλο και πιο έντονη επιθετικότητα ενάντια σε όσους τολμούν να του ασκήσουν κριτική από τα αριστερά.

Αυτή στοχεύει όλους εκείνους, πρόσωπα ή συνιστώσες της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις του είναι ανεπαρκείς για μια φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση, και τούτο διότι κινούνται εντός των τειχών του οικοδομήματος μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε η κρίση.

Eίναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αποχωρήσει απο το ευρώ

του Κώστα Λαπαβίτσα*
Financial Times 23/5/2012

Η ελληνική πολιτική είναι διαιρεμένη σε δύο στρατόπεδα που ανταγωνίζονται στις επόμενες εκλογές, τη δεξιά Ν.Δ. και τον αριστερό Σύριζα. Και τα δύο επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη, παρόλο που η Ν.Δ. δέχεται το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ ο Σύριζα το απορρίπτει. Όμως, τώρα πλέον, επιβάλλεται η σκληρή πραγματικότητα. Εάν η Ελλάδα μείνει στην Ευρωζώνη, θα πεθάνει με αργό θάνατο. Εάν φύγει, θα περάσει μια κρίση, αλλά θα έχει την ευκαιρία να ανακάμψει και να ανασχηματίσει την κοινωνία της.

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Για τις εκλογές της 6ης Μαΐου και την κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση


Απόφαση ολομέλειας

1.   Οι βουλευτικές εκλογές της 6 Μάη εξέφρασαν με πρωτοφανή τρόπο την βαθιά κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική σκηνή. Τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονταν στην κυβερνητική εξουσία τα τελευταία σαράντα χρόνια έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, ανάλογα μόνο με αυτά που αφορούσαν σε περιόδους ιστορικών πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων. Ειδικά η συντριβή του ΠΑΣΟΚ, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις εργαζόμενες τάξεις θα βαθύνει τα στοιχεία της πολιτικής κρίσης. Από κοντά και οι μνημονιακοί τους εταίροι ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, συνετρίβησαν πολιτικά.

Σύνταγμα: Ένας χρόνος μετά

Του Δημήτρη Μητρόπουλου 

Για το φαινόμενο και το κίνημα των πλατειών γράφτηκαν πολλά και τις μέρες εκείνες και το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπάρχει και μια σχετικά πλήρης συλλογή στον συλλογικό τόμο “Δημοκρατία Under Construction” από τις εκδόσεις Α/συνεχεια με μια σειρά κειμένων και αναλύσεων που διαπραγματεύονται το ίδιο το φαινόμενο και τις διεργασίες του. Κάποια σημεία αποτίμησης της χρονιάς που πέρασε, όσον αφορά το τι άφησαν οι πλατείες έχει όμως μια σημασία. Όχι για ανάλυση. Κυρίως για να θέσει κάποια προβλήματα μεθόδου γύρω από την έννοια και τη διαδικασία του παρατεταμένου πολιτικού αγώνα ενάντια στην τρόικα και το μνημονιακό καθεστώς και το προσωπικό τους. Ειδικά σήμερα που λόγω «επετείου» θα γραφτούν πολλά.

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

To ευρώ είναι έτοιμο για δημιουργική καταστροφή

Του Larry Elliott, Guardian 20/5/2012
μετάφραση Αριάδνη Αλαβάνου

Το φάντασμα της Lehman Brothers προβάλλει στις χρηματοπιστωτικές αγορές του κόσμου. Μνήμες από τις χαοτικές ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2008 μας κατέκλυσαν, καθώς ο Άλιστερ Ντάρλινγκ [υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας] εμφανίστηκε στην τηλεόραση εν μέσω ρεπορτάζ για φυγή κεφαλαίου και τραπεζικών πανικών.

Ξεχάστε την ιδέα ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τούτη τη φορά από όσο ήταν το 2008. Κρατάτε μικρό καλάθι ότι έχουν ένα μεγάλο πολεμικό ταμείο για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από μια ελληνική έξοδο από το κοινό νόμισμα. Η πολυδιαφημισμένη προστασία είναι κάτι αντίστοιχο με μια γραμμή Μαζινό.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

ΟΙ ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Η κρίση της Eυρωζώνης μετατρέπεται σε κρίση της δημοκρατίας, καθώς η βούληση των ψηφοφόρων συγκρούεται με την ισχύ των αγορών


Στο βιβλίο του «Μετά το Εθνος - Κράτος», που εκδόθηκε το 2000, ο Γερμανός στοχαστής Γιούργκεν Χάμπερμας διατύπωσε ορισμένες σκέψεις, οι οποίες στο φως της σημερινής κρίσης της Eυρωζώνης μοιάζουν προφητικές: 

«Ο εξοστρακισμός της πολιτικής από την αγορά μεταφράζεται στο γεγονός ότι το εθνικό κράτος χάνει βαθμιαία τη δυνατότητά του να επιβάλλει δασμούς, να αναζωογονεί την οικονομική ανάπτυξη και κατ' αυτόν τον τρόπο να σταθεροποιεί τις βάσεις της κοινωνικής του νομιμοποίησης (...). Αντιμέτωπες με τη διαρκή απειλή της διαφυγής κεφαλαίων, οι εθνικές κυβερνήσεις μπαίνουν σε μια τρελή κούρσα κατεδάφισης των κρατικών, προστατευτικών μέτρων και μείωσης του κόστους εργασίας. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση εξοργιστικών προνομίων για τους λίγους, η διεύρυνση σε πρωτοφανή βαθμό των εισοδηματικών ανισοτήτων, η αύξηση της ανεργίας και η κοινωνική περιθωριοποίηση ολοένα και μεγαλύτερου πληθυσμού φτωχών».

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Η Αριστερά οφείλει να απαντήσει: τι σημαίνει, πρακτικά, η άρνηση πληρωμής του χρέους;

Του Χάρη Σαββίδη.* 

Το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μεγάλο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ (πχ Αριστερό Ρεύμα ΣΥΝ) καθώς και μια σειρά από οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που δεν ανήκουν σε κάποιο από τα πιο πάνω σχήματα, με άλλα λόγια η πλειοψηφία της Αριστεράς, τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της άρνησης πληρωμής του χρέους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΝ, μιλά για «επαναδιαπραγμάτευση», για «αναστολή πληρωμής» ή για δραστική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Συχνά οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ηγεσίας του ΣΥΝ τονίζουν ότι η «επαναδιαπραγμάτευση» που στην «καλύτερη» περίπτωση θα σημαίνει άρνηση πληρωμής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Ρούση προς το ΚΚΕ


"Σώστε το κόμμα, τολμώντας να απευθύνεται και στον κόσμο και στις συνιστώσες της ριζοσπαστικής αριστεράς, την μετωπική, άμεση πρόταση..."

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Ρούση προς το ΚΚΕ

Αγαπητοί σύντροφοι,

   Τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα όχι μόνον δεν μπόρεσε να εισπράξει σημαντικό κομμάτι της λαϊκής οργής, αλλά αντίθετα έχασε ψήφους και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές, παραδοσιακά προπύργια του, όπως στη β’ Πειραιά.

Φοιτητικές εκλογές 2012: Αποτελέσματα

●Πρώτες και δεύτερες θέσεις σε σχολές σχημάτων των ΕΑΑΚ
●Συγκεντρωτικά και αναλυτικά αποτελέσματα ανά Ίδρυμα.



 Πρωτιές σχημάτων των ΕΑΑΚ σε σχολές

 - Στους Μεταλλειολόγους Μηχανικούς στο ΕΜΠ με 52,79%  και το ιστορικό σχήμα των ΕΑΑΚ,  ΑΧΜΜΕΤ να καταγράφεται  για μια ακόμα χρονιά πρώτη δύναμη με 44,63%
 - Στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ τα συνεργαζόμενα σχήματα με το κοινό τους ψηφοδέλτιο να αναδεικνύονται  πρώτη δύναμη με 52,63% καταγράφοντας αύξηση κατά 7,38%
- Στην Αρχιτεκτονική του Βόλου (Παν. Θεσσαλίας) με 42,34% και αύξηση κατά 9,22%. 
- Στους Μηχανολόγους Μηχανικούς της Πάτρας τα δύο σχήματα που συμμετέχουν στα ΕΑΑΚ  με 40,51% καταγράφοντας αύξηση κατά 11,25%
- Στην ΑΣΚΤ με 39,06%
-Στους Ναυπηγούς Μηχανικούς του ΕΜΠ το σχήμα  ΑΝΤΑΡΣΙΑ  των ΕΑΑΚ πήρε την πρωτιά από τη ΔΑΠ με 35,59% αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 10%.
- Στην Αρχιτεκτονική  του ΕΜΠ η Α.Κ.Α. με 35,47 % και αύξηση κατά 6,13%
- Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ, σε έναν από τους μαζικότερους φοιτητικούς συλλόγους,  οι ΑΝ.Α.Φ.Η. με 35,26% σημειώνοντας  αύξηση κατά 8,46%
- Στο Βιολογικό του ΕΚΠΑ το Κ.ΑΡ.Α.ΒΙ. των ΕΑΑΚ έφτασε πρώτο στο λιμάνι με 32,23% σημειώνοντας θεαματική αύξηση κατά 11,34% και εκτοπίζοντας την ΔΑΠ στη δεύτερη και με μεγάλη διαφορά θέση.
-Στη Κτηνιατρική του ΑΠΘ μεγάλος ο συνωστισμός για την πρωτιά αλλά το νήμα έκοψαν τα ΕΑΑΚ με 23,21%

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε φθόνο

Του Arvind Subramanian**, Financial Times 15/5/2012

Η αθέτηση πληρωμών θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και η μετάδοση προς άλλες χώρες θα πλήξει την Ευρώπη. Έτσι υποστηρίζει η συμβατική σκέψη. Και η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά την έκταση της μετάδοσης και την κατάλληλη αντίδραση των ευάλωτων χωρών και της χώρας που παρέχει τη χρηματοδότηση. Μήπως η όλη συζήτηση είναι παραπλανητική, επειδή η βάση του συλλογισμού είναι εσφαλμένη; Αν εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη η Ελλάδα, θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη για το σύστημα από όσο ήταν μέσα σ' αυτό – απλώς με το να δώσει ένα παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης.

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε κατεύθυνση συνεργασιών

Σε κατεύθυνση συνεργασιών η απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Κάλεσμα για κοινή εκλογική κάθοδο σε δυνάμεις του ΜΑΑ και οργανώσεις της  αριστεράς.
● Σημαντική νίκη του λαού αποτελεί το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη.

● Θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά κατώτερο των προσδοκιών και των δυνατοτήτων της..

Απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Αθήνα, Κυριακή 13/05
   Το Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεδρίασε για τα αποτελέσματα των εκλογών και την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη βάση της εισήγησης που κατατέθηκε από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή. Μετά από πλούσια συζήτηση, όπου παρουσιάστηκαν και αποφάσεις και απόψεις τοπικών και κλαδικών επιτροπών, πήρε την ακόλουθη απόφαση:

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ
Φέτος οι φοιτητικές εκλογές πραγματοποιούνται υπό το φόντο της οικονομικής κρίσης, της πρωτοφανούς αντιλαϊκής επίθεσης καθώς και των βουλευτικών εκλογών. 
Το κεντρικό πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από τις βάναυσες επιθέσεις που δέχονται οι εργατικές-λαϊκές κατακτήσεις, οι οποίες θυσιάζονται τόσο άνετα στο βωμό της κρίσης και υπέρβασής της για όφελος του κεφαλαίου. Το τσάκισμα των μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα χαράτσια, η ανεργία που φτάνει το 25% (και στη νεολαία το 50%) αποτελούν μόνο λίγα από τα μέτρα που έχουν φορτώσει σε εργαζόμενους και νεολαία. Απέναντι στους μεγαλειώδους αγώνες του λαού χρησιμοποιούνται ο αυταρχισμός και οι συγκυβερνήσεις για να επιβληθούν τα νέα μέτρα. 

Η Αριστερά και οι κρυμμένες αλήθειες

Του Διονύση Τσακνή


 " Όλοι θα θερίσουν απ’ την μέχρι τώρα πολιτική τους. Ανάλογα με τη στάση τους. Η διαφορά έγκειται, πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται ως δεδομένο και αμετακίνητο".

Ε λοιπόν πόσο ειλικρινείς είμαστε και πόσο τάχα να κοστίζει η αλήθεια! Μερικές χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ψήφων, είναι αρκετοί για να δώσουν ικανοποίηση στα επιτελεία της Αριστεράς, ή μήπως θα χρειαζόταν και το χειροκρότημα των αντιπάλων. «Μια ζωή παλεύουμε για να γίνουμε αρεστοί στα μάτια όσων δεν συμπαθούμε» είχε πει κάποτε ο Τσαρούχης και είχε τελικά δίκιο.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Χρυσή Αυγή, το σκοτάδι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Του Θάνου Ανδρίτσου

"Ο φασισμός, όχι μόνο δεν είναι εχθρός του καπιταλισμού αλλά το πιο σκοτεινό και απάνθρωπο πρόσωπό του."


Αν δεν αναγνωρίσουμε τους λόγους που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες σε αυτή την ψήφο, συνδέοντάς τους με την συνειδητή προβολή και ενίσχυση από το σύστημα της πιο ακραίας καπιταλιστικής όψης, δεν θα μπορέσουμε και να ανατρέψουμε την εφιαλτική πορεία προς τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Aλέκος Αλαβάνος -Για τις εκλογές, το μνημόνιο και το ευρώ

«15 Σημειώσεις στο Πρόχειρο»
για τις Εκλογές, για το Μνημόνιο και κυρίως για το Ευρώ

1. Εκτελεστικό απόσπασμα για τον δικομματισμό στις εκλογές υπήρξε η ίδια η Ευρωζώνη (δεν έχει δοθεί ακόμα η χαριστική βολή). Στις αρχές του χειμώνα, κάτω από τις πιέσεις των αγορών προς το ευρώ και τα ομόλογα ισχυρών πια χωρών του η Γερμανία αποφάσισε και επέβαλε την είσοδο της ΝΔ στην κυβέρνηση της δεύτερης άγριας δανειακής σύμβασης. Ο για δύο χρόνια αντιμνημονιακός ιεροκήρυκας Σαμαράς μέσα σε μια νύκτα κατάντησε μνημονιακός ψάλτης. Η Ευρωζώνη έτσι ναρκοθέτησε το σύστημα του δικομματισμού που, και στην Ελλάδα, εξασφαλίζει την διαιώνιση και την αποσόβηση ακραίων κρίσεων για το σύστημα. Έκαψε την ευκαιρία για ένα δεξιό Ολάντ στη χώρα μας. Αν δεν είχε λειτουργήσει έτσι, το «μόνο νεκρός θα συνεργαστώ με τους μνημονιακούς» θα το είχε προεκλογικά πει, με τον Καμμένο υπασπιστή του, ο Σαμαράς, αυτοδύναμος πια πρωθυπουργός.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η επιρροή του ΚΚΕ σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης της ταξικής πάλης και οι ευθύνες της ηγεσίας του

Του Γ. Σ. 
Αναδημοσίευση από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ



Εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών των τελευταίων 2,5 ετών, 3,5 εκατομμύρια, ψηφοφόροι των εκλογών του 2009 εγκατέλειψαν μαζικά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.

Το ΚΚΕ είχε μικρή άνοδο κατά 0,94%. Η πραγματική αύξηση σε ψήφους είναι 18.823 και προήλθε από την αύξηση των ψηφοφόρων του στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, αλλά και από αύξηση στις νησιωτικές περιφέρειες Λέσβου (2 θέση) και κυρίως Σάμου (1η θέση). Αν κρίνουμε από την στάση του εκλογικού σώματος, μπορούμε να πούμε γενικά πως όποιος «μιλούσε» αριστερά κέρδιζε ψήφους. Από τον ΣΥΡΙΖΑ που τετραπλασίασε σχεδόν τα ποσοστά και βγήκε 2ος μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τα τριπλασίασε!

Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη!


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Σαν έτοιμοι από καιρό, ο αρχιτέκτονας της μνημονιακής πολιτικής κος Βενιζέλος και το αριστερό του δεκανίκι κος Κουβέλης ανέλαβαν να λύσουν το πρόβλημα της… ακυβερνησίας της χώρας, προτείνοντας «οικουμενική κυβέρνηση» που ουσιαστικά θα αναλάβει να συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου! Είτε για 2 χρόνια, είτε για 3 χρόνια, με διαφοροποιήσεις ή μη, κάποιοι προσπαθούν να αναστήσουν τα Μνημόνια που ο λαός έστειλε στο καλάθι των αχρήστων.

Μπροστά στη λαϊκή οργή που σάρωσε την πολιτική των δανειακών συμβάσεων, της Τρόικας και της ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν, νέες κυβερνήσεις Τσιριμώκων ετοιμάζονται από τους πρόθυμους του κεφαλαίου.

Οι «υπεύθυνες» δυνάμεις του τόπου δεν θέλουν να αφήσουν τον λαό «ακυβέρνητο», προφασίζονται… Δεν είναι ακυβερνησία, είναι η απόφαση του λαού να ξεφορτωθεί την Τρόικα και τα κατοικίδιά της. Δεν θέλουν να κινδυνεύσει να βγει η χώρα από το ευρώ, λένε… Αυτό που τους φοβίζει είναι η απόφαση των εργαζόμενων να πάνε κόντρα στις «νουθεσίες» της Μέρκελ και του Τόμσεν, να πάψουν να φοβούνται το ΔΝΤ και την ΕΕ, να πάψουν να δέχονται τις ανθρωποθυσίες στο βωμό της «ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι κάθε απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης στην βάση της πολιτικής του Μνημονίου, κάθε διαχειριστικής αντιλαϊκής συγκυβέρνησης, συνιστά πραξικόπημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να σαρωθεί από ένα λαϊκό ξεσηκωμό.

Σε περίπτωση που οι διεργασίες για μια τέτοια κυβέρνηση δείχνουν να προχωρούν τις επόμενες μέρες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλο το λαό να βγει στο δρόμο και στις πλατείες για να τις εμποδίσει, καλεί όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να συμμετάσχουν και να οργανώσουν από κοινού ένα πλατύ λαϊκό κίνημα που θα ανατρέψει τα σχέδια του κεφαλαίου.

Την Κυριακή έγινε ένα πρώτο βήμα. Ο λαϊκός ξεσηκωμός είναι ο μόνος που μπορεί να σαρώσει τα Μνημόνια και όσους προσπαθούν να τα νεκραναστήσουν!

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Η δίκαιη ψήφος τιμωρίας, σημείο εκκίνησης πολλαπλών ανασυγκροτήσεων…

Γενική προετοιμασία και ανάληψη των ιστορικών αλλά και επικίνδυνων ευθυνών από την αριστερά…

του Νίκου Γαλάνη...

1.Ζήσαμε τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της οικονομικής κρίσης και της άγριας κοινωνικής χρεοκοπίας που επέφεραν οι αστικές πολιτικές διαχείρισής της. Εκλογές κρίσης, συνολικών αμφισβητήσεων για το οικοδόμημα ΕΕ και από δυνάμεις του διευθυντηρίου, με κεντρικό χαρακτηριστικό τους την δικομματική κατάρρευση, την ισχυρή απονομιμοποίηση (πολύ πριν τις εκλογές) των κυβερνώντων και την ισχυρή επιθυμία των κυβερνώμενων να τους τιμωρήσουν. Οι εκλογές αυτές έφεραν στην επιφάνεια την υφέρπουσα πολιτική κρίση και το οριστικό τέλος της μεταπολίτευσης.
Στις εκλογές αυτές ο λαός έδωσε ψήφο νίκης στην αριστερά και ψήφο καταδίκης στο μνημόνιο. Ζήσαμε μια προεκλογική περίοδο όπου ο πληθωρισμός επικίνδυνου δεξιού λόγου και πρακτικών (Σαμαράς, Καρατζαφέρης, Χρυσοχοίδης, Βενιζέλος, Χρυσή Αυγή, Καμμένος κλπ) συνόδευε τα ελλείμματα απαντήσεων σε πραγματικά ερωτήματα (χρέος, σύμφωνο σταθερότητας, ρήξη με ΕΕ, παραγωγική ανασυγκρότηση, λαική συμμετοχή και οργάνωση…)

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά και το «φάντασμα του 3%»

Η μπλόφα της δεκαετίας και τα άδεια δίχτυα

του Δημήτρη Τζιαντζή

Έτσι είναι η ζωή. Κάποιοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν….O ΣΥΡΙΖΑ μπλόφαρε και κέρδισε, τουλάχιστον για τώρα. Το ΚΚΕ δεν στοιχημάτισε παρά ελάχιστα αλλά έχασε τόσα πολλά. Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναγκάστηκε να τζογάρει με τους όρους του συστήματος σε ένα δύσκολο ματς εκτός έδρας, σε ένα στοίχημα που ήταν χαμένο εκ των προτέρων.

Δεν ξέρω αν το «φάντασμα της αριστερής κυβέρνησης» του Αλέξη Τσίπρα υπήρξε η μπλόφα της δεκαετίας. Πολλοί -και εμείς μεταξύ αυτών- αντιμετώπισαν την πρόταση με μεγάλη επιφύλαξη στη βάση εκτός των άλλων ότι η κίνηση δεν είναι καθόλου ρεαλιστική και δημιουργεί επικίνδυνες αυταπάτες στον κόσμο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η «αριστερή κυβέρνηση» με κάθε τίμημα έπιασε την αγωνία του κόσμου για μια άμεση λύση εδώ και τώρα. Ακόμα και «των πέντε ψήφων τα μαραμένα γιασεμιά» που ζητά ο Αλέξης από τον Πάνο Καμμένο, οι περισσότεροι το είδαν θετικά σαν ένα άνοιγμα στην κατεύθυνση κατάργησης του μισητού μνημονίου.

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΑΡΑΣ: Μία πρώτη αποτίμηση των εκλογών

Μία πρώτη αποτίμηση των εκλογών 


1. Οι βουλευτικές εκλογές της 6 Μάη εξέφρασαν με πρωτοφανή τρόπο την βαθιά κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική σκηνή. Τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονταν στην κυβερνητική εξουσία τα τελευταία σαράντα χρόνια έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, ανάλογα μόνο με αυτά που αφορούσαν σε περιόδους ιστορικών πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων. Ειδικά η συντριβή του ΠΑΣΟΚ, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις εργαζόμενες τάξεις θα βαθύνει τα στοιχεία της πολιτικής κρίσης. Από κοντά και οι μνημονιακοί τους εταίροι ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Για το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη

Οι δρόμοι γράφουν τη δική τους ιστορία, από σήμερα και πάλι ανταρσία…
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη σηματοδοτεί πρώτα από όλα την εκκωφαντική καταδίκη των πολιτικών των Μνημονίων και της Τρόικας και τον καταποντισμό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, το τέλος των απειλών ότι «αν δεν ψηφίσουμε αυτούς που πρέπει» θα μας διώξουν από το ευρώ και την ΕΕ.

Παρά την -ως τελευταία στιγμή- στήριξη που παραχώρησαν όλα τα ΜΜΕ στα κόμματα του μαύρου μετώπου, είναι εκκωφαντική η απόρριψη της λιτότητας, της κοινωνικής καταστροφής, της μειωμένης λαϊκής κυριαρχίας από τον εργαζόμενο λαό!

Ο Γιώργος Ρούσης για το εκλογικό αποτέλεσμα

Δήλωση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιώργου Ρούση. 
Με την ψήφο του ο Ελληνικός λαός, σπάζοντας εν μέρει τη βαθύτατη διάβρωση του από την κυρίαρχη ιδεολογία, καταδίκασε με αντιφατικό τρόπο τα μνημόνια, την αντιλαϊκή πολιτική, τους ντόπιους πολιτικούς φορείς της, το μπλοκ εξουσίας που στήριζε την Τρόϊκά, τους ξένους δυνάστες του, σήμανε το τέλος του δικομματισμού με την κλασική του μορφή .
Όσον φορά στην Αριστερά:
-ο ΣΥΡΙΖΑ οικειοποιήθηκε τη βούληση ενός κόσμου για άμεση αντιμνημονιακή λύση. Η εμμονή του όμως στην φιλο-ΕΕ στάση του, πολύ σύντομα θα οδηγήσει στην απογοήτευση εκείνους που τον εμπιστεύτηκαν, ενώ κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέο σοσιαλδημοκρατικο ανάχωμα του συστήματος.
-Το ΚΚΕ, χάνοντας για μια ακόμη φορά το τρένο της ιστορίας, πλήρωσε την ριζοσπαστική του υστέρηση, την αντιμετωπική στρατηγική του, και την παραπομπή κάθε λύσης στο σοσιαλισμό.
-Οι δεκάδες χιλιάδες, κυρίως νέοι άνθρωποι, οι οποίοι κόντρα στη μονοδιάστατη σκέψη, ψήφισαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή τη δύναμη που πρότεινε για εδώ και τώρα ένα αντικαπιταλιστικό-αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο, και ιδιαίτερα όλοι εκείνοι που με αυταπάρνηση έδωσαν την εκλογική μάχη, αποτελούν ανεκτίμητη επένδυση για το μέλλον του λαϊκού κινήματος.

Το αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής, σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην οργισμένη εκτόνωση των πιο υποανάπτυκτων στρωμάτων της κοινωνίας μας, που αγνοούν το πραγματικό φασιστικό της πρόσωπο. Ταυτόχρονα αποτελούν έκφραση αξιών όπως ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, ο αυταρχισμός, τραβηγμένων στα άκρα τους.

Η χρυσή Αυγή θα πρέπει δίχως καθυστέρηση να απομονωθεί και να απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού .


Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η εκλογική μάχη να αποτελέσει ένα σημείο καμπής για την ανάπτυξη ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής

Η Θέση για έξοδο από το Ευρώ  κάνει τη διαφορά ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις !!!  
[των: Σπ.Κοντομάρη, Γρ.Λάσκαρη, Γ. Μελισσαρόπουλου, Μ.Τσίχλη]
Υποψήφιοι στη Β' Αθήνας με τους εκλογικούς συνδυασμούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Συλλογικό κείμενο που θέτει  τα κύρια ζητήματα της εκλογικής μάχης και της επόμενης ημέρας.
● Η κρίση και η αστική στρατηγική για την επίλυσή της, παράγει φθορά και αστάθεια στο συνασπισμό εξουσίας...
 Οι πολιτικές τάσεις που διαμορφώνονται στην σημερινή συγκυρία, δείχνουν ότι η κρίση εκπροσώπησης που αναπτύσσεται στην πολιτική σκηνή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την αστική τάξη παρά μόνο με τον αυταρχικό μετασχηματισμό του κράτους, της πολιτικής σκηνής και των αστικών κομμάτων...
● Ο μόνος αστάθμητος παράγοντας είναι το λαϊκό κίνημα...
● Η έξοδος από το ευρώ, στο πλαίσιο μίας αριστερής κοινωνικό πολιτικής συμμαχίας, αποτελεί μία πολιτική που κάνει τη διαφορά μεταξύ μίας λαϊκής εργατικής κατεύθυνσης, ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων και μίας πολιτικής σταθεροποίησης του συστήματος και αντικειμενικής υποταγής στους στόχους του μνημονίου.
 Η θέση των δυνάμεων της αριστεράς υπολείπεται σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τις απαιτήσεις της συγκυρίας...
● Η ένταση της κρίσης και οι πολιτικές των κυρίαρχων τάξεων είναι τέτοια, που μόνο μια συνολική κεντρική πολιτική πρόταση για ένα ευρύτερο μέτωπο με μαζικά ερείσματα, μπορεί να αποτελέσει την βάση για την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις...
● Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η μόνη δύναμη της αριστεράς που με σαφήνεια βάζει σε πολιτικό και πρακτικό επίπεδο  την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης,
παρά τις αδυναμίες και τις υστερήσεις της μάτωσε κυριολεκτικά για να βάλλει ένα λιθαράκι όχι μόνο στους αγώνες των εργαζομένων αλλά και την οικοδόμηση ενός ευρύτερου αριστερού κοινωνικό πολιτικού μετώπου.
Παρά το γεγονός ότι  θα έπρεπε να έχει προχωρήσει η πολιτική και εκλογική συνεργασία με ένα σύνολο δυνάμεων προερχόμενων από το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής σήμερα η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βοηθήσει συνολικότερα την υπόθεση της αριστεράς και του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την επόμενη ημέρα των εκλογών αλλά και τη διεύρυνση του μετώπου. Η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των ανατρεπτικών αντικαπιταλιστικών πολιτικών αποτελεί μια αναγκαιότητα για το λαϊκό κίνημα και το λαό μας για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές.

Αναλυτικά το συλλογικό κείμενο.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Το τέλος των εκλογικών εκβιασμών

Toυ Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρου, υποψήφιου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Β΄ΑΘΗΝΑΣ

   Όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο με διάφορες παραλλαγές, έτσι και τώρα, ιδίως τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορεί η θεωρία της "χαμένης ψήφου". Παρουσιαστές, πολιτευτές, δημοσκόποι και καιροσκόποι αγωνιούν να μας πείσουν:
   Η ψήφος στα κόμματα που δεν μπαίνουν στη Βουλή λένε, ευνοούν το πρώτο κόμμα.
Αν πάλι μπούν πολλά κόμματα στη Βουλή, τότε μειώνεται το απαιτούμενο ποσοστό που πρέπει να πετύχει το πρώτο κόμμα για να αποκτήσει αυτοδυναμία.
Και στις δύο περιπτώσεις "μικρός" = ένοχος.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Χαμένη ! Άχρηστη! (ψήφος)

Tου Χρήστου Ξηρόκωστα
Δε φτάνει που σου βγάζουν κάθε τέσσερα χρόνια το μέλλον της χώρας να το κρατήσεις λίγο στα χέρια σου, να το χαϊδέψεις, να του κάνεις γούτσου-γούτσου και μετά να το ξαναπάρουν στο σκοτεινό δωμάτιο και να ασελγήσουν πάνω του, σου δίνουν και οδηγίες χρήσης: Προσοχή, μην το πιάσεις από δω, ακυβερνησία. Μην το ζουλάς πολύ εκεί, χαμένη ψήφος.

Ειδικά αυτό το τελευταίο, διανθισμένο με λίγο από αριθμητική, λίγο από εκλογικό νόμο και μισή δόση απο αλήθεια που όμως είναι μια ολόκληρη δόση από το αντίθετο, έχει μετατραπεί σε αστικό μύθο με μεταφυσικές διαστάσεις. Οι ψήφοι στα μικρά κόμματα «πετάνε» και«πάνε στο πρώτο» , ενισχύουν τα ποσοστά των υπολοίπων και τα λοιπά.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Οι εκλογές γίνονται –υποτίθεται- για να αποφασίσει ο λαός ποιος θα μπει στη Βουλή και ποιος όχι, ποιο θα είναι μεγάλο κόμμα, ποιο θα είναι μικρό και ποιο δε θα είναι καθόλου.