Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μαζική συγκέντρωση-διαδήλωση για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Μαζική συγκέντρωση και μαχητική πορεία στο Δημαρχείο της Αθήνας πραγματοποίησαν χθες εκατοντάδες κάτοικοι της Κυψέλης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συνέλευσης της Ανοιχτής Κατάληψης της Δημοτικής Αγοράς.
Από νωρίς όλοι οι δρόμοι της ευρύτερης περιοχής   είχαν καταληφθεί από δυνάμεις των ΜΑΤ.  Σε κάθε παράδρομο και στενό βρίσκονταν διμοιρίες των ΜΑΤ. 
Η Δημοτική Αγορά, "κλειστή,"    περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές  δυνάμεις, θύμιζε ότι το κράτος (Καμίνης και Κυβέρνηση) ήταν εκεί, ότι ελέγχουν το χώρο, ότι εξουσιάζουν την περιοχή.

Εχθρός ένα κτίριο, χρόνια εγκαταλειμμένο από τις "αρχές" και  οι κάτοικοι που εδώ και έξι χρόνια το έχουν μετατρέψει σε έναν ανοιχτό- ελεύθερο-αντιεμπορικό αυτοδιαχειριζόμενο χώρο. ΄ Ένα  χώρο ζωντανό, με εκδηλώσεις πολιτιστικές, με δράσεις αλληλεγγύης, με σχολείο για μετανάστες, με συλλογικές κουζίνες, με κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, αλλά και χώρο όπου στεγάζονταν και αναπτύσσονταν συλλογικές δράσεις για τα χαράτσια, την ανεργία, την φοροληστεία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ο λαός. Εχθρός λαός.

Παρά την πρωτοφανή αστυνομική κινητοποίηση στην περιοχή, που θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, εκατοντάδες κάτοικοι αψήφησαν την τρομοκρατία και συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα έξω από τη Δημοτική Αγορά, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη και δίπλα από τις κατασταλτικές δυνάμεις.

Με συνθήματα, "Κάτω τα χέρια από την Αγορά", "Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές  οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές" κ.α,  στις 7.30 οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέσω της Πατησίων στο Δημαρχείο, όπου επέδωσαν το ψήφισμα  της συγκέντρωσης.

Ο Αγώνας των κατοίκων της Κυψέλης, της πιο πυκνοκατοικημένης και υποβαθμισμένης συνοικίας της Αθήνας, χωρίς κανέναν ελεύθερο χώρο, θα συνεχιστεί. Ήδη η Συνέλευση της Ανοιχτής Κατάληψης της Δημοτικής Αγοράς  οργανώνει τις επόμενες δράσεις της.

Παρακολουθήστε:
Ηχητικό   από το ράδιο «Βαθύ Κόκκινο»   που ήταν εκεί, με συνέντευξη  του Γιάννη Χριστόπουλο, από την συνέλευση της ανοιχτής αγοράς και του   Πέτρου Κωνσταντίνου, δημοτικού σύμβουλου Αθήνας, εκλεγμένου με τον συνδυασμό «Ανταρσύα στις γειτονιές της Αθήνας».




VIDEO από aformi.gr

   

1 σχόλιο :

Διαχειριστής είπε...

Καλώς σας βρίσκω - και από εδώ.

Θυμάμαι αυτό το κτήριο που κάποτε ήταν όντως αγορά, με μανάβικα, κρεοπωλεία, μαγαζιά που πουλούσαν αρωματικά φυτά και βότανα.

Η Κυψέλη είναι μια προβληματική περιοχή. Πάντα ήταν μίζερη, και πιστεύω αυτό οφείλεται στη μικροαστική σύνθεση του πληθυσμού της, που φυσικά σταδιακά άλλαξε, άλλοι ξεπέσανε οικονομικά και ήρθαν πιο φτωχοί, μετανάστες κλπ.

Η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο κτήριο της αγοράς, δεν βρίσκει ανταπόκριση, αυτή είναι η αλήθεια. Παραμένει μειοψηφική.

Οσο για το δήμο, θεωρώ πως έπρεπε η Κυψέλη να είναι χωριστός δήμος. Είναι τεράστια και πυκνοκατοικημένη περιοχή, με μεγάλα προβλήματα. Τι δουλειά έχει να ανήκει στον ίδιο δήμο με το Κολωνάκι;!!! Αυτό θα έπρεπε να είναι ένα αίτημα. Μια δημοτική αρχή αυτής της περιοχής, θα ενεργοποιούσε τους πολίτες, θα ήξεραν και θα ένιωθαν πως τους αφορά περισσότερο κάθε διεκδίκηση π.χ. δημόσιες συγκοινωνίες, πράσινο και δημόσιοι χώροι.

Αλλά ούτε η σύνθεση του πληθυσμού βοηθά - ποιος θα ενδιαφερθεί, ο μικροαστός ή ξεπεσμένος αστός ή οι πουτάνες που κατoικούν πια εκεί και κάνουν πιάτσα;-, ούτε ο τρόπος που είναι δομημένη η τοπική αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή και δυστυχώς ούτε η οργανωμένη αριστερά έχει τις θέσεις που θα έπρεπε... δυστυχώς...

Και αναφέρομαι στον Καλλικράτη που είναι λάθος, ο γιγαντισμός γενικά δεν βοηθά την οργάνωση από τα κάτω και τη συμμετοχή των πολιτών.

Αυτά τα λίγα, επειδή έχω ζήσει πολλά χρόνια σε αυτή την περιοχή και δεν βλέπω φως.