Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Η ΙΣΠΑΝΙΑ!


Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!


ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ!



Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την ισπανική οικονομία μετά το επίσημο αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης για διεθνή στήριξη του τραπεζικού της συστήματος. Χθες (5/6), ο υπουργός προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό παραδέχθηκε ευθέως ότι η στρόφιγγα χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές έχει ουσιαστικά κλείσει, εξαιτίας του εξαιρετικά υψηλού επιτοκίου.

Η γερμανική άρνηση για δάνειο στις ισπανικές τράπεζες χωρίς “μνημόνιο” φαίνεται να οδηγεί σε ένανέο δανειακό σχήμα που αυξάνει ισόποσα το ισπανικό χρέος αλλά οδηγεί σε “βίαιη” αναδιάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει εκτόξευση του ισπανικού δημοσίου χρέους και συνακόλουθη επιδείνωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας. Εάν αυτό συμβεί, η Ισπανία θα αναγκασθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας, ακόμα κι αν δεν το ονομάσουν μνημόνιο! Καταλυτικές θα είναι και οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, με τις συγχωνεύσεις και τις εκκαθαρίσεις τα πιο πιθανά ενδεχόμενα! Η εναλλακτική πρόταση για ευθεία χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών από το EFSF φαίνεται να εγκαταλείπεται τουλάχιστον προς το παρόν.

Αναφορικά με το νέο δανειακό σχήμα, νεότερες πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν οτι χθες στο Λουξεμβούργο, στην έδρα του EFSF συζητήθηκε “τεχνικά” η δυνατότητα να δοθεί ένα δάνειο στο ισπανικό κρατικό Ταμείο διάσωσης το FROB με χαμηλά επιτόκια. Το δάνειο αυτό θα δοθεί με την μορφήκρατικού δανείου και την υποχρέωση της ισπανικής κυβέρνησης για άμεση συγχώνευση των τραπεζών που είναι βιώσιμες και την εκκαθάριση όσων δεν είναι βιώσιμες στην βάση έκθεσης που θα δόσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δύο ανεξάρτητοι ελεγκτές. 

Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία διασώζει με τον τρόπο αυτό την θέση της ότι δεν εγκρίνει δάνειαχωρίς να συνοδεύονται από το αντίστοιχο πρόγραμμα! Το πρόβλημα όμως είναι ότι το δάνειο αυτό – εφ’ όσον τελικά προχωρήσει με την μορφή αυτή - δεν απαντά στο συνολικό πρόβλημα της Ισπανίας η επιμονή και το εύρος του οποίου έχει αρχίσει να βάζει στο κάδρο του προβλήματος και την Ιταλία...

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που έγινε χθες από τις 7 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου (G7), ασκήθηκαν πιέσεις προς την γερμανική πλευρά για άμεση δράση στην αντιμέτωπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Όλοι και ιδιαίτερα η αμερικανική πλευρά ζήτησαν άμεση κινητοποίηση “όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών εργαλείων” για να ανακοπή η μετάδοση της κρίσης από την Ιβηρική όχι μόνο στην ευρωζώνη (κυρίως στην Ιταλία) αλλά και στην Λατινική Αμερική με την οποία η ισπανική οικονομία διατηρεί εκτεταμένους δεσμούς.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, η Κομισιόν θα ανακοινώσει το σχέδιο για μεγαλύτερη ενοποίηση τουτραπεζικού ευρωσυστήματος, αλλά με διατήρηση της ευθύνης στα κράτη μέλη και τους μετόχους των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση η “θέση” που ολοένα και πιο ανοικτά υποστηρίζει η ΕΚΤ για ενα ενιαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα με ολοκληρωμένο οργανισμό εποπτείας και εγγύησης καταθέσεων που θα συμπληρώνεται από ενα μηχανισμό διάσωσης και εκκαθάρισης τραπεζών (μη βιώσιμων) έχει εγκατασταθεί για τα καλά στο τραπέζι διαπραγματεύσεων της Ευρωζώνης εν όψη της Συνόδου Κορυφής της 28 – 29 Ιουνίου, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις.

Όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες η κρίση στην Ισπανία και η απειλή άμεσης επέκτασής της στην Ιταλία διαμορφώνει ενα περιβάλλον εξαιρετικά απειλητικό για την Ευρωζώνη “που δεν μπορεί να αγνοηθεί ή να παραπεμφθεί για αργότερα από την Γερμανία...”.

Το αποτέλεσμά τους όμως αναμφίβολα θα επηρεάσει τόσο την ταχύτητα όσο και το είδος των αποφάσεων με τις οποίες “θα πρέπει η Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει το άμεσο μέλλον της” όπως παρατηρούν στις Βρυξέλλες.

ΚΥΠΡΟΣ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Στην Κύπρο τέλος, άλλος ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να απευθυνθεί η Λευκωσία στο Μηχανισμό Στήριξης, τονίζοντας όμως ότι αυτό θα αφοράμόνο τη στήριξη του τραπαζικού συστήματος.

«Η Κύπρος δεν θα απευθυνθεί στο Μηχανισμό γιατί θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,5 ή 3%, το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός των κριτηρίων του Μάαστριχτ, εάν τελικά απευθυνθούμε –και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο– θα είναι για τη στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος», ξεκαθάρισε και παράλληλα έκανε λόγο για κακόβουλη προσπάθεια να συνδεθεί η λήψη των μέτρων με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, με την πιθανότητα προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Πηγή:iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια :