Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Ποιος τη ζωή μου κυνηγά (Κηδεία Δημήτρη Χριστούλα)


Καλό ταξίδι σύντροφε!!!


Ποιος τη ζωή μου
Ποιος τη ζωή μου ποιος την κυνηγά
να την ξεμοναχιάσει μες στη νύχτα
Ουρλιάζουν και σφυρίζουν φορτηγά
σαν ψάρι μ' έχουν πιάσει μες στα δίχτυα
 Για κάποιον μες στον κόσμο είναι αργά

   Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;

Ποιος τη ζωή μου, ποιος παραφυλά
στου κόσμου τα στενά ποιον σημαδεύει
Πού πήγε αυτός που ξέρει να μιλά
που ξέρει πιο πολύ και να πιστεύει
Για κάποιον μες στον κόσμο είναι αργά
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά;
Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά; 

Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης,




Οργή, Συγκίνηση και  Θυμός  στη  πολιτική κηδεία του Δημήτρη Χριστούλα.

  ● Οικογένεια, φίλοι, συναγωνιστές και χιλιάδες πολίτες τίμησαν τον Δημήτρη Χριστούλα στην πολιτική του κηδεία  στο Α' Νεκροταφείο.
  ● Μαζική πορεία οργής από το Α' Νεκροταφείο στη πλατεία Συντάγματος μετά την πολιτική κηδεία. 
  ● Νωρίς το πρωί  τοπική συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους από φορείς και κατοίκους της περιοχής, με πορεία στις γειτονιές που πέρασε και έξω από την κατοικία όπου ζούσε ο Δημήτρης. 

   Χιλιάδες αγωνιστές και σύντροφοι του Δημήτρη Χριστούλα από τον κόσμο των κινημάτων παρευρέθηκαν στον τελευταίο αποχαιρετισμό του  στην πολιτική κηδεία που έγινε στο Α' Νεκροταφείο.  
   Συγκίνηση και έντονα  φορτισμένο κλίμα, αλλά και οργή και θυμός από τους παρευρισκόμενους. Με χειροκροτήματα και συνθήματα όπως «Αθάνατος..», «Αυτό δεν ήταν αυτοκτονία, ήταν κρατική δολοφονία», «Το αίμα κυλάει εκδίκηση ζητάει», «ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα», «σ’ αυτό τον κόσμο, σ’ αυτή την κοινωνία η επανάσταση δεν είναι ουτοπία» κ.α τίμησαν με την παρουσία τους και αποχαιρέτησαν το δολοφονημένο από το αστικό κράτος αγωνιστή, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα σταθούν στα μετερίζια του αγώνα για να υλοποιήσουν τα οράματα και τις επιθυμίες του, που μας άφησε παρακαταθήκη.
  Στην τελετή που έγινε διαβάστηκε μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη και εκφωνήθηκαν επικήδειοι.Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο αποχαιρετισμός της κόρης του Δημήτρη Χριστούλα, Έμης που μίλησε για το "σύντροφο, πατέρα , πολεμιστή".
   Στο τέλος ο τραγουδιστής Μίλτος Πασχαλίδης, μπροστά από το φέρετρο του Δημήτρη, τραγούδησε το:"Ποιος τη ζωή μου".
Στο άκουσμα του τραγουδιού κανένας από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους δεν έμεινε ασυγκίνητος. Ήταν από τις πιο φορτισμένες στιγμές:

   Μετά το πέρας της τελετής σχηματίστηκε αυθόρμητα μαζική πορεία από το Α' Νεκροταφείο προς τη Βουλή και την πλατεία Συντάγματος, τον τόπο που ο Δημήτρης άφησε την τελευταία πνοή της ζωής του. 
Η πορεία ήταν ιδιαίτερα δυναμική και από τα συνθήματα των διαδηλωτών έβγαινε ο θυμός και η αγανάκτηση.   Σε όλη τη διαδρομή της  ο κόσμος που βρίσκονταν στα πεζοδρόμια, τις βεράντες των κτιρίων αλλά και στα αυτοκίνητα χειροκροτούσε.
Στην αρχή της πορείας πορεύονταν διαδηλωτές που κράταγαν δυο  στεφάνια, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του κινήματος ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, στεφάνια με άσπρα λουλούδια και κόκκινες κορδέλες   που   τοποθετήθηκαν  στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο Δημήτρης.

Όταν οι διαδηλωτές έφθασαν στη πλατεία Συντάγματος, μια ομάδα αντιλήφθηκε στην οδό Όθωνος δύο αστυνομικούς, που φορούσαν πολιτικά ρούχα και κρατούσαν τον εξοπλισμό τους σε τσάντες. Έπιασαν τον έναν, τον ξυλοκόπησαν και του πήραν το σακάκι της στολής, αλλά και τον υπηρεσιακό του εξοπλισμό και τα κρέμασαν στο δέντρο της πλατείας, στο σημείο που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή ο Δημήτρης Χριστούλας.  Αργότερα έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν στη μέση της πλατείας.  

Ο αστυνομικός  μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.

Νωρίς το πρωί, στις 11, πραγματοποιήθηκε στους Αμπελόκηπους, στο σταθμό Πανόρμου του Μετρό, τοπική συγκέντρωση "διαμαρτυρίας, τιμής και μνήμης", από φορείς της περιοχής, στους οποίους συμμετείχε ενεργά ο Δημήτρης Χριστούλας. Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε μαχητική διαδήλωση στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και πέρασε και έξω από την κατοικία όπου ζούσε ο Δημήτρης. Εκεί έκανε ολιγόλεπτη στάση και κράτησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :